ZLT Warmtenet.

ZLT warmtenet staat voor een zeer laag temperatuur warmtenet. Maar wat kan je ermee?

De gemeentes in Nederland zijn verplicht om stappen te ondernemen om de woningen maar ook de industrie van het gas af te krijgen. Er worden vele mogelijkheden onderzocht van diepe geothermie, verbranden van restafval, restwarmte uit de industrie. Allen maken ze gebruik van warmtenetten (hoog-, midden- en laagtemperatuur) om de warmte te distribueren. Elke oplossing heeft voor- en nadelen. Een veelbelovende oplossing is een zeer laag temperatuur (ZLT) warmtenet.

De essentie van een ZLT warmtenet is dat er water wordt geleverd met een temperatuur lager dan 25 °C. Vervolgens heeft elke aansluiting een eigen (W/W) warmtepomp die de temperatuur binnen opwaardeert naar een bruikbare waarde voor verwarming van het huis of verwarming voor sanitair warm water (tapwater). Als bonus heeft een ZLT warmtenet ook eenvoudige mogelijkheden om het huis, nagenoeg gratis te koelen. De warmte wordt in de zomer ondergronds opgeslagen in een WKO (warmte Koude Opslag) -installatie. Deze WKO installatie bevindt zich op een diepte van enkele tientallen meters onder het maaiveld.

Een ZLT warmtenet heeft grote voordelen qua kosten. Bij een ZLT warmtenet hoef je de buizen in de grond niet te isoleren. Hierdoor wordt het warmtenet aanmerkelijk goedkoper. Een ander zeer belangrijk voordeel is dat de bewoners zelf de warmte van de zomer kunnen opslaan om in de winter te gebruiken.

Hoe dan? Door het gebruik van PVT panelen kan je warmte winnen van de zon en buitenlucht en deze komt dan in de WKO terecht. In principe gebruik je de warmte van de PVT panelen zelf maar in de zomer heb je warmte over en déze warmte wordt in de WKO gestopt. PVT lijkt ingewikkeld maar het is niets meer dan een zonnepaneel met een warmtewisselaar aan de achterzijde. Deze kan je kant en klaar kopen maar ook kan je de warmtewisselaar los kopen en dan plaatsen. Per saldo, over een heel jaar gezien, heb je een energieneutrale oplossing die qua energie nauwelijks iets hoeft te kosten.

De aan- en afvoer van warmte op het ZLT warmtenet wordt bemeterd zodat iedereen zijn energieverbruik en de balans in de gaten kan houden. Bij andere warmtenetten is de energieprijs gekoppeld aan het aardgas. Een zeer groot voordeel dus voor een ZLT net. Er is nog een voordeel, in de zomer kan je nagenoeg gratis koelen door gebruik te maken van het koude water. Als je gaat koelen, ga je in feite warmte leveren aan het warmtenet.

Het ZLT warmtenet is uitermate geschikt om kleine hoeveelheden restwarmte te verzamelen en elders weer te gebruiken. Omdat het zo’n eenvoudig concept is, kunnen ook kleine bedrijven, sportaccomodaties, kerken enz eenvoudig aansluiten.

Voor meer en zeer uitgebreide informatie zie http://www.zonnewarmtenet.nl/ , uitgebreide documentatie is te vinden onder het kopje “rapporten”