Zelf doen?

In deze alinea zal ik proberen aan te geven wat je zelf kunt doen omdat je het leuk vindt, je speciale wensen hebt, om tijd te sparen of om kosten te drukken. Zelf heb ik zoveel mogelijk zelf gedaan om alle bovenstaande redenen. Graag wil ik de ervaringen delen:

  • Isoleren. Deze werkzaamheden zijn eigenlijk het eenvoudigst. Het levert ook meteen veel op zoals comfort door minder tocht, minder energiekosten enz. het heeft een groot effect op het vervolgtraject. Werkzaamheden betreffen het zagen en bevestigen van isolatiemateriaal bijvoorbeeld als je het dak gaat isoleren.
  • Bij isoleren kun je ook denken aan het vervangen van glas of dubbelglas evenals kozijnen. Dat heb ik wél zelf gedaan samen met mijn schoonzoon (wij bij elkaar). Als je je daarin verdiept is het goed te doen zolang het formaat van de ramen niet al te groot is.
  • Plaatsen van zonnepanelen: als je voldoende veiligheidsmaatregelen neemt dat is het plaatsen ook goed te doen met z’n tweeën. De vraag is of het loont. Voor mij wel omdat mijn schoonzoon en ik een elektrotechnische achtergrond hebben. Wij hebben de meterkast en de gehele installatie zelf geplaatst. Dit is niet voor iedereen weggelegd.
  • Het vervangen van de radiatoren is meestal ook goed te doen. Laat je dan wel adviseren door specialisten op dit gebied. Niet dat ik reclame wil maken maar ik ben goed geholpen door de mensen van Warmteservice Zwaag. Het is bijna nooit een optie om zelf vloerverwarming aan te leggen. Voor mij was wandverwarming aanleggen wél een mogelijkheid omdat ik tegelijkertijd bezig was om de serre te vervangen.
  • Het plaatsen van een bodem/water warmtepomp is geen optie en het zelf inregelen is toch een hele kluif ondanks dat ik behoorlijk veel weet van deze technieken. De beschikbare informatie is helaas zeer beperkt.
  • Het plaatsen van een WTW kan wel heel aantrekkelijk zijn om zelf te plaatsen. Denk er wél goed over na waar deze komt te staan en hoe de leidingen moeten lopen. Bedenk ook dat er een condenswaterafvoer nodig is. De WTW is zeer groot, daar heb ik me wel een beetje op verkeken. Denk qua formaat bijna aan een tafelmodel koelkast.
  • Bedenk dat als je in aanmerking wilt komen voor de subsidie, je de maatregelen door een bedrijf moet laten doen.