Windvangers

Windvangers, verstandig of niet.

Sinds enige tijd bezit ik een aantal windvangers van Greenchoice. Het idee is dat je een soort aandeel hebt op een windmolen voor een afgesproken periode, bijvoorbeeld 3 jaar. Er is dan een garantie van een energieproductie van 125 kWh per jaar. De prijs voor deze periode is dan € 69. Daar was ik aanvankelijk heel enthousiast over. Totdat ik een keertje ging rekenen. Het viel me op dat er een berekening wordt losgelaten op de energie die de windvangers opleveren. Eerst maar eens kijken naar het normale tarief van elektriciteit.

Energielevering, waaruit bestaan de kosten? let op, november 2021 !!

Normaal                              € 0,05883 per kWh     Dal             € 0,04533 per kWh

ODE                                        € 0,02843 per kWh        

Energiebelasting             € 0,09627 per kWh        

Totaal (gemiddeld)          € 0,1767 per kWh

Leveringskosten              € 0,15622 per dag

Netbeheer                         € 0,60699 per dag

Totaal                                   € 0,76321 per dag          

Energie van de eigen zonnepanelen dat je niet meteen zelf gebruikt, wordt meteen verrekend middels de saldering als je op jaarbasis minder verbruikt dan de zonnepanelen leveren. Het heeft meteen effect op de verrekening van energielevering en óók de ODE en Energiebelasting. Dat is niet het geval met de windvangers.

Teruglevering normaal  € 0,05883   Teruglevering dal     € 0,04533

Leveringskosten windvangers variabel volgens contract                € 0,06383

Leveringskosten per kWh windvanger aankoop                                    € 0,17920

Prijsverschil per kWh                                                                                            € -0,11537

Prijsverschil per windvanger per jaar                                                          € -14,42081

Kortom, ik betaal € 69 voor een windvanger die 3 jaar geldig is.

Ik verdien het terug met € 14,42 per jaar. Het duurt dus 69/ 14,42 = 4,79 jaar om terug te verdienen.

Spaarpunten:

Bij Greenchoice krijg je spaarpunten voor bijna alles. Er is voor zover ik kan nagaan geen enkel product wat je uitsluitend met deze spaarpunten kan kopen. Het enige dat je kan krijgen zijn vouchers voor korting. Per saldo betaal je dan toch meer dan direct in de winkel of op het internet. De enige uitzondering was dan de windvanger. Deze kon je wél kopen met de spaarpunten.

Zolang ik de windvanger betaal met de punten en het verder niets kost is het OK maar anders is dit financieel gezien een slechte deal.

Hoe logisch zou het zijn (dat verwachtte ik) dat de energie opbrengst van de windvangers meteen verrekend wordt met het verbruik. Een en ander wordt ook door Greenchoice per mail bevestigd.

Wat ik dan ook erg vind is dat als je overstapt naar een andere provider (om welke reden dan ook) je een afkoopsom moet betalen, te gek voor woorden.

Conclusie: de windvanger is helemaal niet zo voordelig als men doet voorkomen. Je betaalt € 69 voor 375 kWh ( € 0,184 / kWh) maar daar komen de belastingen bovenop. Wat betreft het milieu is het natuurlijk wel een goede zaak. Maar wees daar dan eerlijk over. Dit was op 17 november.

Nu, eind maart 2022, blijken de windvangers ineens 91 euro te kosten. Waarom? zijn de windmolens duurder geworden? Het lijkt erop alsof Greenchoice een centje (nou ja) mee wil pikken van de prijsverhogingen, maar dan wel ten koste van het milieu. Je betaalt dan nu 91 euro voor 375 kWh kaal tarief.