De gemeente Medemblik organiseert wijk bijeenkomsten om mensen bij de warmte transitie te helpen. Bij deze bijeenkomsten is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen. De technische vragen worden in dit menudeel behandeld.
1: Wat kan je doen om te controleren of je huisinstallatie geschikt is voor een warmtepomp?
2: Wat zijn de mogelijkheden van waterstof (H2) in de gemeente?
Er zijn echter ook zeer belangrijke nadelen: het gas waterstof wordt gemaakt uit elektriciteit. Daarbij raak je 25 % van de energie kwijt. Maak je er daarna weer elektriciteit van, dan raak je nog eens 25 % kwijt. Ga je in huis het waterstof gebruiken voor verwarming, dan wordt de prijs om te verwarmen dus hoger dan van direct uit elektriciteit te verwarmen.
Dat betekent dat als je bij een windmolen begint met 1 kW ( = 1000 W) aan elektriciteit je 750 W voor verwarming overhoudt. Stop je dezelfde 1 kW in een warmtepomp, dan krijg je 4000 – 6000 W aan warmte voor hetzelfde geld, zeven keer goedkoper dus. Daarnaast komt bij verbranding 7 keer zoveel stikstofoxiden (NOx) vrij vanwege de hogere vlamtemperatuur en dat is nou net waar zoveel om te doen is. Meer info via deze link: waterstof. TvL
3: Is er een vergunning nodig voor een bronboring? Hoe diep moet er geboord worden? Heb je last van interferentie?
Op de website https://wkotool.nl/ van het RVO is te zien of er beperkingen zijn of dat het gewoon mag. Ook is deze site handig om een eerste indicatie te krijgen van de kosten van een bodemwarmtepomp installatie compleet met de benodigde zonnepanelen. Ook is daar te zien hoe diep er geboord zou moeten worden.
Op dezelfde site is te zien waar er al geboord is, zie bijvoorbeeld onderstaand plaatje:
Veel meer informatie over bodem energie via deze link: verticaal TvL
4: Kunnen buren de bronnen van een warmtepomp combineren?
Andere kosten zoals één spoelbak, voorrijdkosten van de installatie en inspectie kunnen wél gedeeld worden. Soms kan het ook wél praktisch zijn om de boring tegelijkertijd te doen. Bijvoorbeeld omdat de tuin of straat open gaat.
Anderzijds heb je ook wel nadelen om de bron te combineren. Technisch wordt het wat ingewikkelder, het gebruik van een warmtepomp en dus van de bron, beïnvloedt de prestatie een beetje. Ook moeten er afspraken gemaakt worden en worden vastgelegd, bijvoorbeeld in geval van een verhuizing later. Als er een probleem bij een van de installaties is, is het zaadje geplant voor een conflict.
Conclusie: Per huishouden dus één bronboring. Het tegelijk uitvoeren van de boring kan een beperkt financieel en praktisch voordeel hebben. TvL
5: Hoeveel zonnepanelen heb je extra nodig voor een warmtepomp?
6: Beïnvloedt het gebruik van bodembronnen elkaar of raakt een bodembron uitgeput?
Als er warmte onttrokken wordt uit de grond, koelt de grond af. Het merendeel van de warmte die het huis opwarmt komt immers uit de grond. De lengte van een bron is heel groot, denk aan 100 tot zelfs 400 m lang. De afstand naar de volgende bron is 8 meter of meer, Als er helemaal niets zou gebeuren in de grond, zit er in dat deel van de grond voldoende energie voor meer dan 15 jaar. Maar er gebeurt heel veel in de grond. De zon vult de warmte weer aan via de oppervlakte en door de grond naar beneden. Juist bij kleine installaties is de onttrekking heel weinig en de aanvulling door de zon relatief groot. De aanvoer van warmte door de zon bij een gemiddeld huis, is 17 keer zo groot als dat er met de warmtepomp wordt onttrokken. Ook is er een diepe waterstroming in de grond van 1 a 2 meter per jaar (kop van Noord-Holland). Dit water vult de warmte weer aan uit de omgeving.
Alleen als de afstand tot een andere bron heel klein zou zijn of als de bron veel te kort is, dan kan er een probleem ontstaan (bevriezing).
Voor de liefhebber meer informatie via deze link: bron theorie TvL
7: Hoe wordt het water warm gemaakt bij een warmtepomp?
8: Loont het nog om zonnepanelen te plaatsen?
Kortom, ook al wordt de regeling afgebouwd, voorlopig wordt het grootste deel verrekend.
Met een installatie van bv 12 panelen die 5000 euro kost, is de opbrengst 3500 kWh en dat levert nu 750 euro per jaar op. We kunnen er dan van uit gaan dat de terugverdientijd 7 jaar of minder is. Maar ook als de salderingsregeling niet meer bestaat, is de opbrengst van zonnepanelen niet waardeloos en brengt het ook geld op, al is het veel minder. Het toepassen van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp is extra aantrekkelijk. De warmtepomp wordt gevoed met de elektriciteit die opgewekt is en zorgt voor de verwarming van huis en water. Hiermee wordt het huis energieneutraal voor wat betreft verwarming.
Uitgebreide info over de panelen (oriëntatie, helling, type enz, volg deze link: zonnepanelen
Er is echter niet alleen een financieel gewin, ook het milieu is erbij gebaat vanwege het ontbreken van CO2 uitstoot. TvL
9: Kunnen zonnecollectoren een rol spelen voor verwarming?
Als je een warmtepomp hebt, is het efficiënter het gebruikte oppervlak (b.v. 5 m2) te gebruiken door 3 zonnepanelen in combinatie met de warmtepomp. Het geeft meer warmte op een moment, willekeurig in het jaar. Meer info over dit onderwerp via deze link zonnecollector TvL
10: Hoe zit het met opslag van warmte en elektriciteit?
Warmte: in principe vangt het dak van een gemiddeld huis voldoende warmte om het huis in de winter warm te houden. Maar hoe bewaar je die warmte? Daar worden veel experimenten mee gedaan, bijvoorbeeld opslag onder de grond middels WKO (warmte koude opslag) of in reservoirs. De WKO wordt op industriële schaal wel toegepast. Om voor een gemiddeld huis de warmte op te slaan van zomer tot de winter heb je een volume water nodig van ca. 200 m3. Dat is ook ongeveer het volume van een huis. Kortom, niet te doen.
Elektriciteit: Een doorsnee huishouden gebruikt, incl. warmtepomp en b.v. een laadpaal, 4000 – 8000 kWh per jaar. Willen we dit opslaan in een accu dan heb je heel veel accu’s nodig en dat is duur (> 100 euro per kWh), gevaarlijk en ook milieubelastend mede vanwege de schaarse grondstoffen. Wel is het mogelijk later (als de salderingsregeling niet meer bestaat) interessant om een opslag te hebben voor 24 uur waarmee het lichtnet ontlast kan worden en mogelijk is het ook financieel interessant. Een andere manier van opslag is om er gas, bijvoorbeeld waterstof, van te maken. Dat kent grote nadelen omdat er veel verloren gaat en de electrolysers (omzetters) zeer duur zijn. Voor huishoudelijk toepassingen is dit voorlopig geen optie. Zie ook deze link: waterstof TvL
11: Kunnen wij ook gebruik maken van een warmtenet?
12: Waar kan ik zonnepanelen plaatsen?
13: Hoe lang gaat een warmtepomp mee?
Bij een bodemwarmtepomp heb je een bron met behoorlijke lengte, bijvoorbeeld 150 m. Het materiaal is meestal een zeer stevige tyleenslang. Deze hebben een garantie van 30 jaar. Zonder een zware aardbeving, overleeft deze het bestaan van de woning gemakkelijk. TvL
14: Is het wel verstandig om alle gaten en kieren te dichten zoals geadviseerd wordt?
Zeker als er in huis nog een gastoestel is zoals kooktoestel, geiser of cv-ketel, moet er ventilatie zijn. Er is dan gevaar van koolmonoxide vergiftiging (CO) en dat is dodelijk.
Er moet geventileerd worden en daar zijn verschillende oplossingen voor. Een standaard CVE (centrale ventilatie eenheid) zuigt de lucht weg maar deze moet dan ook weer ergens naar binnen komen. Daarvoor zijn de bekende schuifjes op de ramen of roosters in de muur bijvoorbeeld. Een mooiere oplossing is een WTW maar die kan achteraf vaak moeilijk alsnog aangebracht worden. Meer informatie over ventileren: zie deze link: ventileren.
Dus juist als er geïsoleerd gaat worden moet er veel aandacht zijn voor verse lucht middels ventileren. Voor isoleren in het algemeen, lees vooral ook het hoofdstuk isoleren in het hoofdmenu. TvL
15: Welke warmtepomp kan ik nu het beste nemen?
Er is een hele pagina gemaakt met de vergelijking van de verschillende oplossingen, zie daarvoor de volgende link: vergelijking verwarming TvL
16: Welke financieringsmogelijkheden zijn er? Wat is een energiebespaarlening?
17: Wat is nou eigenlijk het probleem van het elektriciteitsnet?
Zonnepanelen hebben de eigenschap om stroom te geven als het zonnig is. Duuhh, dat lijkt een grappige opmerking maar de zon schijnt op alle zonnepanelen in de omgeving tegelijk en zeker als het helder weer is rond het middaguur, dan is er een enorme aanvoer van elektriciteit. Zoals bekend kan het niet opgeslagen worden dus moet er ook ergens een afnemer zijn voor de stroom. Als dat in de wijk is, dan zou dat mooi zijn, zo niet dan moet bijna alle stroom van de zonnepanelen over één kabel afgevoerd worden. Dat is zó veel dat het soms meer is dan waarop het net oorspronkelijk berekend is.
Als een omvormer zonnestroom aan het net wil leveren, doet deze dat door de spanning iets te verhogen ten opzichte van het net. Echter als vele omvormers in de straat dit ook doen kan dat voor een flinke verhoging van de spanning leiden. Nominaal is dat 230 V. In uitzonderlijke gevallen gaat het richting 250 V of zelfs meer. De omvormers of inverters van de zonnepaneelinstallatie moeten dan afschakelen omdat anders de spanning zo hoog wordt dat apparatuur in de woningen sneuvelt. De mensen hebben in heel korte tijd, een paar jaar, massaal zonnepanelen geplaatst waardoor dat probleem snel is gegroeid.
Er zijn beperkte mogelijkheden bij de energieleverancier om dit op te lossen door de transformator aan te passen. Echter, als blijkt dat de kabels te dun zijn, moeten de kabels vervangen worden en dat betekent dat de straten in de wijk open moeten voor de vervanging. Dat is een heel dure aangelegenheid.
Om deze reden, is men terughoudend om grote zonnepaneel-parken overal toe te staan.
Maar, omgekeerd, ook als heel veel mensen elektriciteit gaan gebruiken, dan kan het net het ook niet aan om voldoende stroom toe te voeren. Dat is het geval als we overgaan op elektrisch verwarmen in plaats van gas door middel van elektrische kachels, infrarood en in mindere mate warmtepompen. Het net wordt daardoor steeds meer belast. Directe elektrische verwarming zoals kacheltjes, elektrische infrarood panelen en elektrische vloerverwarming belasten het net zeer zwaar. Omdat Nederland de komende tijd van het gas af gaat, moet ook de verwarmingsenergie middels elektriciteit nu aangevoerd worden via het elektriciteitsnet. Bij de oudere netten was dat uiteraard niet voorzien en zullen de netten ook in deze situatie verzwaard moeten worden. Het goede nieuws is dat niet iedereen tegelijk overgaat op de warmtepomp zodat er tijd is om het net te verzwaren.
Met het gebruik van warmtepompen wordt ongeveer 1/4 van de energie door elektriciteit aangevoerd, de rest haalt de warmtepomp uit de lucht of uit de bodem. TvL
18: Wat kan je met een infraroodscan doen?
Meer info over een infrarood scan, zie deze link: infrarood scan.
Een simpele methode is om een “infraroodpistool” te gebruiken. Deze werkt op hetzelfde principe als de camera alleen zie je geen beeld maar alleen de temperatuur van één spot. Dit is dan een gemiddelde temperatuur van een oppervlak waar het midden veelal wordt aangegeven door een rood laser puntje. Ook hier gelden dezelfde beperkingen als bij de camera. De prijs van een dergelijk instrument is vanaf ca. 10 euro. Voor ca. 20 euro heb je al een aardig apparaatje voor een eerste, eenvoudige inspectie. TvL
19: Hoeveel ruimte neemt een warmtepomp in?