Warmtewinner

Een fraai voorbeeld van lariekoek is de warmtewinner van Eneco. De Fabrikant is Inventum. Zie https://www.eneco.nl/energieproducten/warmtewinner/

Dit is wat men beweert:

“De warmtewinner zet warme lucht om in warm water. Hij pompt het verwarmde water direct via de leidingen naar de radiatoren. Zo hoeft je cv-ketel minder hard te werken en verbruik je minder gas. De cv-ketel springt bij als de warmtewinner je huis in z’n eentje het huis niet warm krijgt, bijvoorbeeld als het bitterkoud is buiten.”

Het idee is om de warmte die met een ventilatiesysteem wordt afgevoerd alsnog te vangen en opnieuw te gebruiken. Hierbij een korte herhaling van de WTW-berekening

Laten we nogmaals aannemen dat we een CVE (centrale ventilatie eenheid) hebben en een afzuiging hebben van 100 m3/ h. De elektrische verliezen zijn bij een echt zuinige installatie ca. 87 kWh per jaar. Maar de warmteverliezen zijn veel meer. Dan moet ik even wat getallen roepen: de dichtheid van lucht is 1,29 kg/ m3, de soortelijke warmte is 1 kJ/ kg.K. Om het eenvoudig te houden nemen we een gemiddeld temperatuurverschil met buiten van 12 graden gedurende een periode van 180 dagen. Dit komt overeen met ongeveer 200 m3 aardgas. Bedenk dat een gewoon rijtjeshuis zoals dat van mij een verbruik heeft van 800 – 900 m3 aardgas per jaar. De besparing is dus maximaal 25 %.

De claim is echter tot 700 m3 gasbesparing per jaar. Dat kan alleen maar als de luchtflow 3,5 keer zo groot wordt. Dan word je bij wijze van spreken uit je hempie gezogen.

Het volgende probleem dat ontstaat is dat als er heel veel geventileerd, dus afgezogen wordt, de lucht ook weer ergens aangevuld moet worden. Dit is dan per definitie koude lucht. Als je koude lucht aanzuigt, dan krijg je tocht en dat is heel onaangenaam. Onder het motto van “it is not a bug, it is a feature” wordt het verkocht als “geniet van gezonde frisse lucht in huis”.

Alleen als de ventilatielucht vroeger weggegooid werd dan is bovenstaande besparing waar maar als er vroeger niet of weinig geventileerd werd, bedenk dan wel dat de lucht die nu afgevoerd wordt weer toegevoerd moet worden en opgewarmd moet worden. Je raadt het al, de hoeveelheid energie die daarvoor nodig is, is toevallig net zo groot als de opbrengst.

Er wordt gesuggereerd dat het uitzonderlijk is dat de cv-ketel moet bijspringen. Minimaal 75 % tot 100 % van de warmte wordt alsnog opgewekt met de cv-ketel. Daarom is de claim van “zet een grote stap naar een gasloos huis” lariekoek.

Ik snap niet dat er bij Eneco geen mensen met verstand op dit vlak zijn die dit apparaat op z’n waarde beoordeelt. Zonde van het geld (€ 2950) effectief doet het dus niets. Nog gekker is het dat er ook nog subsidie (€ 1500) voor wordt gegeven alleen omdat de naam warmtepomp wordt gebruikt. Voor het geld heb je een heel mooie WTW die wél zijn claim waarmaakt.

Inmiddels blijkt ook Eneco tot het inzicht gekomen zie hiervoor:

https://www.installatieprofs.nl/nieuws/verwarming/overige-verwarming/besparingen-warmtewinner-vallen-tegen

De uitrol van de Warmtewinner, een kleine warmtepomp die afvoerlucht uit een mechanisch ventilatiesysteem gebruikt als bron om een woning te verwarmen, verloopt niet zoals Eneco eerder dit jaar nog stelde. Tot half november zijn er slechts zo’n 120 exemplaren op de markt gebracht. Het oorspronkelijke streven van de energiemaatschappij was om in 2020 minstens 100.000 Warmtewinners af te zetten. De reden is dat de kostenbesparing die ermee wordt gerealiseerd tegenvalt, zo stelt Eneco tegenover de website Energeia