Warmtewinner

Een fraai voorbeeld van lariekoek is de warmtewinner van Eneco. De Fabrikant is Inventum. Zie https://www.eneco.nl/energieproducten/warmtewinner/  

Dit is wat men beweert:

De warmtewinner zet warme lucht om in warm water. Hij pompt het verwarmde water direct via de leidingen naar de radiatoren. Zo hoeft je cv-ketel minder hard te werken en verbruik je minder gas. De cv-ketel springt bij als de warmtewinner je huis in z’n eentje het huis niet warm krijgt, bijvoorbeeld als het bitterkoud is buiten.

Kijk bij lariekoek waarom dit volgens mij onzin is. Per saldo win je geen warmte maar kost het wel extra energie. Met een warmtepomp wordt de warmte uit je huis afgekoeld en wordt de warmte in het cv-water gestopt. De afgekoelde lucht, die eerst opgewarmd is door de cv-ketel, wordt afgevoerd naar buiten. Vervolgens wordt er ergens in huis koude lucht toegevoerd (beter bekend als tocht) dat daarna weer opgewarmd moet worden. Het ontgaat me waarom dit type warmtepomp nog gesubsidieerd wordt ook.

Uitsluitend als de Warmtewinner een 1 op 1 vervanger is voor een bestaand ventilatiesysteem is er enig voordeel te behalen. De warme lucht die in het geval van een ventilatiesysteem toch wordt weggegooid, wordt dan wél gebruikt.