Warmtepomp

Steeds meer ben ik erachter gekomen dat onder het mom van duurzaam, de werkelijke eigenschappen anders en vooral beter worden voorgesteld dan dat ze zijn. Als je dan op het internet gaat zoeken word je vaak op het verkeerde been gezet. Zoek maar eens op “warmtepomp”. Meestal kom je terecht bij installateurs die “verreweg de beste warmtepomp” hebben, maar eigenlijk bedoelen dat ze er een kunnen leveren. Of je komt terecht bij een informatiewebsite van een tussenpersoon waar je voor het gemak 5 offertes kan krijgen en je alleen nog maar hoeft te tekenen bij het kruisje. Voor je het weet zit je vast aan een oplossing die je eigenlijk helemaal niet wilt.

Leveranciers onderbouwen de kwaliteit met dat ze er al heel veel geleverd hebben of dat er veel in gebruik zijn. De prestaties worden dan een beetje aangedikt en ze komen met tussenoplossingen die eigenlijk geen echte oplossingen zijn. Meestal wordt dan een lucht/water warmtepomp geadviseerd. Deze warmtepomp doet het best wel aardig in het voor- en najaar, maar in de winter, bij vorst, kan deze het vaak niet aan. Zonder het hardop te zeggen wordt er dan op gerekend dat je elektrisch gaat bijstoken (een dure liefhebberij) en, laten we wel wezen, veel mensen zullen het niet eens merken behalve dat bij de eindafrekening de energierekening toch iets hoger uitvalt dan gedacht. Of ze komen met de “hybride” oplossing waarbij er ook nog een gastoestel aanwezig is om bij te stoken. Naar mijn mening is dit per se geen goede oplossing en zo komen we dan ook niet van het gas los. Bij een hybride-gas-oplossing moet je later alsnog overstappen en dan krijg je de transitiekosten nog een keer.

De reden waarom installateurs vaak lucht- of hybride warmtepompen aanbieden is dat ze zelf niet gecertificeerd zijn om een bodemwarmtepomp te mogen plaatsen. voor een luchtwarmtepomp heb je geen certificering nodig en daarom zijn er zoveel klachten op dit gebied. Meer info op dit gebied in mijn boek.

Als we een apparaat kopen kijken we op internet waar deze het goedkoopste is. Vervolgens kijken we naar de reviews of dit apparaat goed werkt. Als het apparaat geïnstalleerd moet worden zoeken we nog naar een installateur en kijken we ook naar de reviews of deze een beetje goed werk aflevert. Normaal gesproken is dat best een goede weg.

Waar selecteer je op? Op de aanschafprijs, of de jaarlijkse kosten, de terugverdientijd of het comfort, geluid, betrouwbaarheid, levensduur, extraatjes als koeling in de zomer of weegt het milieu ook heel erg mee. Zo kan je ook kijken of je misschien energieneutraal kunt bereiken met zonnepanelen. Al deze zaken spelen mee. Met veel moeite is het me gelukt om alle genoemde punten af te wegen en heb ik uiteindelijk gekozen voor een bodemwarmtepomp. Daarbij is de aanschafprijs hoog maar de jaarlijkse kosten het laagst.

Welke keuze je uiteindelijk ook maakt, uiteindelijk blijkt dat de terugverdientijd in alle gevallen zo rond de 15 jaar is. De kunst is dan een modus te vinden om én het beste apparaat te kunnen kopen én de kosten te verdelen over deze 15 jaar. Zie daarvoor onder “financieel“.

Succes bij het maken van de keuze.

Theo van Lieshout