Een nieuwe manier van verwarmen met een warmtepomp is door gebruik te maken van PvT panelen Dit kan een heel goede oplossing zijn als je geen luchtwarmtepomp wilt hebben in verband met geluidsoverlast en geen bronboring wil of kan doen. Qua werking is het een mix van luchtwarmtepomp en thermodynamische warmtepomp. Qua prijs ligt het dicht in de buurt van de bodemwarmtepomp en qua prestaties wil ik het even over hebben.
Dan beginnen we met de uitleg over de werking: PvT-panelen zijn warmtepanelen op het dak die de temperatuur van de buitenlucht aannemen. Via een warmtewisselaar wordt de temperatuur overgenomen door een vloeistof en gaat naar de water-water warmtepomp. De warmtepomp onttrekt vervolgens de warmte en stopt het in het huis. Als bonus zitten op de panelen ook nog zonnepanelen gemonteerd. Als we alleen naar de PT panelen kijken, dan is de opbrengst in combinatie met de warmtepomp helemaal niet zo uitzonderlijk. De temperatuur van de buitenlucht wordt aangenomen en gaat de warmtepomp in. Maar omdat de warmtepomp warmte onttrekt, zal de temperatuur van de panelen zakken, logisch. Hoe windstiller het is, hoe hoger de afkoeling. Daarnaast, net als alle andere oppervlakken in de buitenlucht, ook door uitstraling zal de temperatuur soms flink kunnen zakken, soms ruim 10 graden lager dan de luchttemperatuur. (dat is ook de reden waarom auto’s nat worden ook als het niet geregend heeft en dat er rijp ontstaat op de weg of op bomen). Ook dit effect is het grootst als er weinig wind is. Het gevolg is dat de aanvoertemperatuur naar de warmtepomp soms aanmerkelijk lager is en dientengevolge de prestatie van de warmtepomp een stuk lager. Dan komt er een slimmigheidje om de hoek kijken: er zijn ook nog zonnepanelen die op jaarbasis elektriciteit opleveren.
Per saldo is de combinatie van PV en PT een slimme oplossing al is een eerlijke vergelijking met andere verwarming moeilijk te maken.
Een onbenoemd deel in het hele verhaal van de PvT is dat er bij de berekeningen van uitgegaan wordt dat de salderingsregeling onveranderd blijft waardoor energie in de zomer opgewekt, in de winter gebruikt kan worden. Helaas is dat niet zo en ook al ben je energieneutraal, kostenneutraal is het bij lange na niet. Zeker niet bij een PvT installatie met warmtepomp.
Nadeel van deze installatie is dat er niet passief gekoeld kan worden. Voordeel is dat deze installatie geen geluid maakt en dat er niet geboord hoeft te worden voor de bron. Daarmee is deze wél geschikt voor dicht bebouwde gebieden.
Conclusie: Het is een heel slim systeem met vooral voordelen als je geen bodemwarmtepomp mag of kunt gebruiken Ook hier geldt dat de kosten over een periode van 15 jaar vergelijkbaar zijn met de andere warmtepomp systemen (bodem, lucht en PVT warmtepomp).