Warmtepasta

Een nieuw voorbeeld van lariekoek. RTV oost en RTL 4 meldden een nieuwe ontwikkeling: Een speciale pasta die warm wordt en het huis kan verwarmen.

zie: https://www.rtvoost.nl/nieuws/2039301/Nieuwste-manier-om-je-huis-te-verwarmen-komt-uit-Enschede-speciale-warmtepasta-voor-wanden-en-vloeren

Daartoe voedt men de pasta met een spanning van 15 V. De pasta is dan het geheim van de smid. Men maakt gebruik van biologische materialen en steenkool. Kortom men maakt een pasta die spuitbaar is en een elektrische geleiding heeft. En ja, deze zal warm kunnen worden. Men maakt eigenlijk spuitbare weerstanden waar, als er stroom doorheen gaat, deze warm wordt. Het is dan gewoon een elektrische weerstand. Je kunt het dan vergelijken met infrarood verwarming. Men zegt dat er in Duitsland onderzoek naar is gedaan en er een besparing is van 2/3. Zelf stelt men zich iets voorzichtiger op en beweert men een besparing te hebben van 50%.

Helaas beste mensen, ook hier moet ik u uit de droom helpen. Volgens de eerste wet van de thermodynamica (natuurkunde) kan energie niet ontstaan en niet verdwijnen. Er is dus geen winst te halen uit de toegevoerde energie die dan meer opbrengst zou hebben. Je bent gewoon elektrisch aan het verwarmen en je betaalt dan ook de hoofdprijs want elektriciteit is nu eenmaal een zeer dure manier van verwarmen. Een warmtepomp lucht/water/PVT is in gebruik 3 tot 6 keer zo goedkoop.

Dan is er ook nog een puntje veiligheid: elektriciteit op deze manier gebruiken zou wel eens gevaarlijk kunnen zijn. Bij 1 kW vermogen praat je bij 15 V over 67 A aan elektrische stroom. Daar moet je echt maatregelen voor nemen. Aangezien het biologisch en steenkool is, is er bij de pasta ook nog een brandgevaar. Voor het voeden van de pasta heb je ook nog eens zware voedingen nodig.

Ik zou deze techniek sterk afraden. Voor mij is de gestelde besparing lariekoek.