Volgorde

1 Het lijkt zo eenvoudig maar de eerste stap is te kijken welke apparatuur aan staat die niet nodig is. het gaat hier meestal om elektrische apparatuur zoals adapters. Kijk hiervoor bij het menu Apparatuur

2 de tweede stap is zeer belangrijk. Hier gaat het om het isoleren van het huis. Daar valt onder de tocht, vloer, muren, dak, glaswerk en maatregelen tegen vocht. Ventileren is een belangrijk onderdeel daarvan. Zie daarvoor Isoleren.

3 Als deze stap gezet is, wil je weten hoeveel warmte er nog nodig is. Als je immers isolatiemaatregelen uitgevoerd hebt, zal je minder warmte nodig hebben. Dat kan heel veel schelen. De kunst is om deze gegevens te verzamelen, zowel van gas als van elektra. zie daarvoor Energiebehoefte

4 Bij deze stap kan je zien welke energie je kunt gebruiken en vooral vergelijken. Als je geen aardgas wilt, welke energiebron dan wel. Het gaat er met name om welke manier het goedkoopst uitpakt met behoud of verbetering van comfort. zie Energiebronnen

5 Het is waarschijnlijk dat all-electric de goedkoopste oplossing is. Met all-electric wordt bedoeld een warmtevoorziening die uitsluitend elektriciteit betreft. Als tussenoplossing is er de hybride warmtepomp die nog een beetje gas verbruikt (60- 70 % minder). Infra rood en puur elektrische cv-verwarming valt er ook onder maar ik kan bij voorbaat zeggen dat dat een heel dure oplossing is in gebruik. Blijft dus over de warmtepomp. Zie Warmtepomp.

6 Technisch is het een uitdaging om de ventilatie goed op orde te krijgen en zeker als het gaat om balansventilatie. Hierbij is het de bedoeling om de warmte die aangevoerd wordt van buiten, vóór te verwarmen met de warmte die zit in de lucht die afgezogen wordt. Dat kan een forse besparing opleveren in het energieverbruik. Verhoudingsgewijs meer naarmate de woning beter geïsoleerd is. Zie daarvoor Balans.

7 Als je een warmtepomp neemt, dan werkt deze verreweg het efficiënts als de afgifte temperatuur laag is. Denk dan aan laag temperatuur radiatoren, wand- of vloerverwarming. Afgiftetemperaturen van rond de 35 graden zijn dan optimaal. Zie Afgiftesystemen.

8 De meeste mensen is de ervaring, kijken naar de aanschaf van de verwarmingsinstallatie. Hoewel heel begrijpelijk is dat niet de goede insteek. In het hoofdstuk “financieel” leg ik uit waarom en dat er heel goede betaalbare oplossingen zijn. Zie Financieel.

9 Lees over de onzinverhalen die verteld worden. Ik noem dat lariekoek. Soms belachelijke beweringen worden ontzenuwd in dit hoofdstuk. Zie Lariekoek.

10 conclusies Lees mijn ervaringen en conclusies bij Conclusies.