Isoleren kan op verschillende manieren. Meestal wordt gedacht aan dubbel glas HR++, vloerisolatie, dakisolatie, muurisolatie enz. Maar denk ook eens aan de tocht. Tocht is het bewegen van lucht. Het effect daarvan is dat als de lucht langs de huid gaat, er verkoeling onder andere door verdamping plaats vindt. Meestal vindt men dit onprettig en door ongelijke afkoeling van het lichaam kan men ook ziek worden (op de tocht staan).
Tocht kan ontstaan op twee manieren:
De eerste is: door temperatuurverschillen in huis ontstaat convectie , zie daarvoor de aparte pagina.
De tweede oorzaak van tocht is de meest simpele: kieren. Bij deze oorzaak verdwijnt de warme lucht (daar merk je dan niets van), maar wordt aangevuld met koude lucht. Door de kieren kan veel lucht passeren en dat koelt een huis af. Veelal wordt meteen gegrepen naar een bus Purschuim (polyurethaanschuim). Dat dicht de kieren wel, maar heeft een groot risico. Door het schuim kan geen vocht ontsnappen en daardoor wordt het vocht vaak opgesloten. Dit is het recept voor schimmel en rot. Beter is gebruik te maken van bijvoorbeeld steenwol en daar de kieren mee op te vullen. Dus, als je graag PUR schuim wilt gebruiken, wees bewust van het risico. Overigens PUR bevat milieu onvriendelijke gassen en kan ook gezondheidsproblemen veroorzaken.
In een extreem geval (zware wind op een raam op kantelstand) heb ik een luchtflow gemeten van 230 m3/ h. Dat is heel veel en kan zo de helft van een warmteverlies van een huis zijn. Dit heb ik gemeten bij een kier onder een deur van 1,5 cm.
Een risico van alles helemaal dicht maken is dat er dan schimmel ontstaat. Schimmel is meestal een gevolg van vocht in een donkere omgeving. Schimmels houden van vocht en hebben een hekel aan veel licht, vooral UV licht. De vochtigste plekken in huis zijn te vinden daar waar het ‘t koudst is. Dit komt door het dauwpunt. Lucht bevat vocht en als de temperatuur onder het dauwpunt komt slaat het als water neer (condens), bijvoorbeeld op een stenen muur. Het koudste punt is meestal een buitenmuur die niet goed geïsoleerd is. Maar het kan ook zijn dat er niet voldoende lucht langs loopt om de muur van binnenuit op te warmen. Dat is meestal het geval in/op de hoeken, met name in een badkamer.