Stappen(plan)

De energieprijs vliegt omhoog en dat is eigenlijk ook heel logisch. De energie raakt op hoewel er altijd mensen zijn die het ontkennen of negeren en de problemen vooruit schuiven.

Gelukkig kan je er veel aan doen, maar doe het met verstand. Ga niet zomaar in op de snelle oplossingen die je vindt op het internet. Kijk bij de onafhankelijke organisaties die tenminste eerlijke informatie geven. Helaas is het moeilijk om een totaalplaatje te schetsen want er zijn altijd zaken die nou net niet op jou van toepassing zijn.

Ik wil proberen om alle benodigde informatiebronnen te leveren. Ik noem de totaal uit te voeren maatregelen een project. In dit deel “stappen” gaan we eerst het overzicht maken wat er moet en kan gebeuren. Daarvoor maken we handig gebruik van een stappenplan. Voordat je zomaar iets gaat doen zal je eerst moeten weten waar de problemen zitten. Van oudsher was het nauwelijks een probleem als je veel warmte kwijt raakt, je ging gewoon meer stoken. Gelukkig was dat betaalbaar. Dat verandert nu drastisch. Ook als je van het gas af gaat heb je een energierekening, al is deze wél wat lager.

Dus, we moeten eerst kijken waar de warmteverliezen zitten. Mijn ervaring is vooral tocht, dat tikt het meest aan. Ten tweede de isolatie, de geleiding van muur, dak en vloer is een constante verliespost en is heel eenvoudig te berekenen en zo nodig meestal ook op te lossen. Ramen, het glas, is vaak een warmteverliespost als deze oud zijn of zelfs enkel glas. Tenslotte moeten we de ventilatie ook noemen maar daar hoort wel de opmerking bij dat je niet zomaar de ventilatie kunt stoppen.

Deze warmteverliesposten zijn redelijk eenvoudig in kaart te brengen met relatief eenvoudige programma’s. De tweede stap is dan deze punten aan te pakken en op te lossen.

Dan komt het moment dat de verliezen tot een aanvaardbaar niveau gedaald zijn en kan je denken aan de verwarming. Daar zien mensen vaak tegenop mede door allerlei horror verhalen in de media. Ook wordt er heel veel onzin verteld door leveranciers om hun eigen producten maar te kunnen verkopen. De blauwe ogen zijn echt geen goed argument. Laat je s.v.p. adviseren door een onafhankelijk adviseur zonder dat deze belang heeft bij een of ander product.

Op deze site worden de genoemde stappen allemaal behandeld en ik wil dan adviseren deze in de goede volgorde te lezen.