Speedcomfort

Helaas weer een voorbeeld waar het met de berichtgeving niet zo nauw wordt genomen.

De Speedcomfort “Slimme Radiatorventilator” is een unit waarin een aantal ventilatoren geplaatst zijn. Het idee is om de convectie van een radiator te vergroten.

Waar ik grote moeite mee heb is dat er een opmerking wordt gemaakt:

“maakt energiebesparing tot wel 22 % mogelijk”

Dat is een heel rekbaar begrip en ik zal uitleggen waarom dit zeer onwaarschijnlijk is.

De warmte op zich, de energie, die van een kachel af komt wordt niet meer of minder als er ventilatoren gaan draaien, daar zit dus geen winst in.

Er zijn echter wél 2 effecten die invloed hebben:

1  Omdat er convectie is, wordt de warmte meer verdeeld over een ruimte. Dat kan een positief effect zijn omdat het op een koude plek wat warmer wordt maar ook omgekeerd, warme plekken kunnen ook kouder worden.  Ook vanwege de lagere radiatortemperatuur neemt de stralingswarmte van de radiator af.

2  Omdat de temperatuur van het cv water wat omlaag gaat, kan het rendement iets omhoog gaan. Dat zou in het bijzonder bij een HR++ ketel een voordeel kunnen. (vanwege rookgascondensatie). Bij een warmtepomp is er ook een bescheiden voordeel omdat ook hier de watertemperatuur iets omlaag gaat en daarmee de COP.

Maar: Ook de Speedcomfort kost energie, denk aan een paar W.  Dat zou het hele voordeel teniet doen.  Vergeet ook niet de adapter uit de wandcontactdoos te halen na het seizoen. En Tenslotte maken deze units ook wat geluid.

Reken je dus niet rijk met “tot” 22 % energiebesparing. “tot 2 %” lijkt meer in de rede te liggen.

Wat mij betreft “lariekoek”