Radiatorfolie

De laatste tijd komen er wat vragen over radiatorfolie. Fabrikanten claimen soms heel hoge besparingen. Laten we eens kijken welke effecten er zijn en wanneer deze van toepassing zijn. Een radiator is in principe een warm of heet blok, al dan niet met ribben. Van oudsher is een radiator een soms zeer heet stuk metaal. De betekenis van radiator is uitstralen (radiation). Straling is een natuurkundig effect (zie ook deze link “straling” ) waarbij de uitstraling evenredig is met de 4e macht van de absolute temperatuur. Een dure manier om te zeggen dat de uitstraling veel harder stijgt dan de temperatuur. Het effect is dan het grootst bij een hoge temperatuur radiator, typisch de “klassieke” radiator. Als achter de radiator een koude muur is, dan zorgt de straling voor het opwarmen van de muur.

Met een stralingsscherm kan je de straling wel een factor 10 of meer verminderen. Als stralingsscherm kan je elke glimmende folie gebruiken. Tonzon verkoopt dergelijke folie maar ook een gewone EHBO folie doet precies hetzelfde alleen kost deze een paar euro in tegenstelling tot de eerder genoemde folie.

Waar moet je de folie dan plaatsen, daar is nogal wat discussie over. Voor het effect van straling, maakt het niet uit waar de folie geplaatst is, op de radiator of op de muur.

Het nadeel dat overblijft is dat de effectiviteit (het afgegeven vermogen) van de radiator afneemt bij een gegeven temperatuur vanwege zowel de verminderde straling als verminderde convectie.

Als de folie op de muur is geplaatst treedt hetzelfde effect op maar is er wél meer convectie en deze gaat sneller. Doordat de convectie hoger (sneller) is zal de temperatuur daarvan weer iets afnemen. Ook in dit geval zal de muur opwarmen. De effectiviteit van de radiator is hoger maar de verliezen ook iets.

Er is echter nog een ander effect. De convectie. Convectie is het bewegen van de lucht, in dit geval als gevolg van een temperatuur verschil. De convectie is evenredig met het temperatuurverschil. Als er ruimte achter een radiator is, dan zal daar convectie optreden. Als de folie op de radiator geplaatst is, wordt de vrije convectie iets minder omdat er een barrière vanwege de folie is. De convectie die er nog wél is, zorgt voor opwarming van de muur. En dat is verlies.

in beide gevallen, folie op de muur of op de radiator is er dus verlies. Op het eerste gezicht lijkt het erger dan het is:

Bij convectie praten we in dit geval hoofdzakelijk over laminaire stroming, de lucht gaat niet wervelen. Dat betekent dat de hete lucht aan de kant van de radiator blijft en de koude lucht aan de kant van de muur. beiden gaan ze naar boven, immers warme lucht is lichter dan koude lucht. Zolang het niet gaat wervelen is er niet veel verlies.

Nuttig is om te vermelden dat de verliezen hoger zijn naarmate de temperatuur van de radiator ook hoger is. Duhuhh Ik bedoel dan: bij laag temperatuur radiatoren (LTV) is er nauwelijks sprake van straling en natuurlijke convectie ook nauwelijks.

Conclusie: radiatorfolie is juist bij de klassieke radiatoren een nuttige besparing en dat kan al met een goedkope EHBO folie. Het plaatsen op de radiator of op de muur maakt m.i. nauwelijks verschil. Het plaatsen met magneetjes op de radiator is meer een verkooppraatje. Als de muur een tussenmuur (binnenmuur) is, dan kan je beter de folie achterwege laten.