Quooker

Toen wij een paar jaar geleden met de zonnepanelen meer opbrengst hadden dan dat we verbruikten, heb ik gekeken hoe we dat optimaal kunnen gebruiken om minder gas te gebruiken. Je krijgt immers weinig terug voor de overproductie. Een van de “luxe” oplossingen is het gebruik van een Quooker. Hiermee heb je direct kokend water dat handig is voor het zetten van thee of het koken van bijvoorbeeld pasta. Een belangrijk voordeel is dat het warme water dat we in de keuken nodig hadden eerst helemaal van zolder af moest komen. Daar was je al gauw 2 a 3 liter warm water kwijt. Met het gebruik van een “hotfill” Quooker heb je dan ook nog onbeperkt warm water omdat het warme water uiteindelijk wel van de cv ketel af komt.

Veel mensen denken dat het heel veel energie verbruikt.

Het gebruik, inclusief afwassen, continu eigen verlies (12 W) en kokend water voor thee enz. is ca. 52 kWh per maand. dit komt overeen met 1,68 kWh = € 0,85 per dag. De kosten zijn ca . € 300 per jaar.

Dit zijn geen extra kosten. Er wordt hiervoor immers geen gas meer gebruikt, de verliezen zijn kleiner en je hebt geen waterkoker nodig om thee te zetten waar altijd wat water wordt weggegooid. Het apparaat is wél duur, het is vooral ook luxe en comfort.