PVT panelen

PVT panelen zijn een combinatie van zonnepanelen en een zonnecollector. Op de achterkant van een zonnepaneel worden, simpel gezegd, buizen geplakt die de warmte van de panelen via stromend water afvoert en gebruikt kan worden voor het opwarmen van een boiler.

Achterzijde PVT paneel

plaatje https://www.beterduurzaam.nl/veelgestelde-vragen/wat-zijn-pvt-zonnepanelen

Je kunt echter niet direct een boiler vullen met het water dat door de PVT panelen stroomt, daar is het niet heet genoeg voor. Enerzijds wil je niet dat de panelen 60 °C worden omdat dan het rendement van de panelen omlaag gaat. Als je warmte afvoert dan gaat de temperatuur omlaag. Dat is wel goed voor de zonnepanelen maar heb je er minder aan voor de opwarming van een boiler. Dan zijn er 2 mogelijkheden: Het kan wel dienen om een warmtepomp te voorzien van voorverwarmd water (met glycol) dat het rendement, de COP, aanmerkelijk beter maakt. In dit geval dient het als voorverwarming. De tweede mogelijkheid is om een bron voor de warmtepomp op te warmen. Daar zijn de meningen over verdeeld of dat zinnig is. De vraag is of je de warmte die je er in stopt er ooit nog uit kan krijgen. Zie hiervoor de pagina bron-theorie . Ik zal de conclusie even samenvatten: als er een goede thermische geleiding is van de grond, verdwijnt de warmte snel in de omgeving. Omgekeerd bij een slechte geleiding (droog zand) dan blijft de warmte in de buurt en is het wél herbruikbaar. Het kan een eis zijn om de warmte in en uit,  in balans te brengen. Als er warmte uit de grond gehaald wordt zou deze grond af kunnen koelen. De aanvulling door de zon is echter aanmerkelijk groter (17 x) dan er door de warmtepomp wordt weg gehaald.

Ook de warmtepomp kan een hoge temperatuur niet aan als het water boven de 30°C komt. Het eerste wat daar gebeurt is de temperatuur omlaag brengen door het te mengen met een lagere temperatuur middels een mengklep. De combinatie van PVT en warmtepomp wordt in een eigen menu item besproken: zie warmtepomp-met-pvt

Deze techniek is net voorbij het beginstadium. Het zou een mooie aanvulling kunnen zijn  op bodemwarmtepompen. Ook hier geldt echter de beperking dat de opbrengst het grootst is als er het minste behoefte aan is. Vooralsnog zijn de prijzen ook nog hoog, recent gezien vanaf € 482. PVT staat voor Photo Voltaic Temperature. De potentie van deze panelen is dat de warmte die vrij komt van de zonnepanelen in de warmtepomp gestopt kan worden en deze warmte als bron beschouwd kan worden. Zodra de temperatuur boven de 10 graden komt is het energetisch voordelig om de zonnepanelen als warmteleverancier te gebruiken (bij aanwezigheid van een bodemwarmtepomp). Het kost dan geen extra boiler. Zodra echter de warmtepomp aan slaat, dan zal de temperatuur van de panelen snel zakken als er een vermogen afgenomen wordt. Ik verwacht dat hier nog wat finetuning nodig zal zijn. In tegenstelling tot de Thermodynamische panelen, zijn er geen drukkoppelingen nodig en is de installatie een stuk eenvoudiger.