PVT bij bodemwarmtepomp

Het heeft een tijdje geduurd voordat bij mij het kwartje viel. Als je de gegevens van je huis en verbruik invult bij de gratis tool van het RVO, https://wkotool.nl dan wordt er een berekening gemaakt van het te plaatsen bodemwarmtesysteem. Je krijgt dan een indicatie van de kosten, het vermogen van de warmtepomp, de diepte van de bodemlus enz. Het verbaasde me dat daar steevast ook PVT panelen geplaatst worden. De PVT panelen leveren warmte en deze wordt gebruikt om de bron te regenereren. De bron wordt dus wat opgewarmd om de warmteonttrekking te compenseren. Het nadeel dat ik voorzag is dat het dan ten koste gaat van de koelmogelijkheden, dat overigens nog steeds waar is.

Maar een ander effect had ik niet in de gaten, voor elk PVT paneel hoeft de bron 20 m minder diep te zijn en dan bespaar je behoorlijk op de kosten van de boring. Bij een advies van b.v. 5 PVT panelen hoef je 100 m minder diep te boren en dat scheelt zo een paar duizend euro. Daar had ik me dus op verkeken.

Volgens mij betekent PVT Photo Voltaïsch and Thermal. In de berekening van de wkotool zag ik echter niet zomaar dat de opgewekte elektriciteit ook wordt meegerekend omdat er apart wordt aangegeven dat er PV panelen nodig zijn om de benodigde elektriciteit te compenseren. Alleen door terugrekenen kwam ik erachter dat PVT wel meegenomen wordt in de compensatieberekening. Deze opmerking heb ik neergelegd bij het RVO

Meer info over de uitgangspunten bij https://wkotool.nl bij tabblad “info berekeningen”.