Prioriteiten

Je kunt je afvragen wat je kunt doen als je elk jaar een beperkt budget hebt om een deel aan te pakken wat dan de volgorde zou zijn.

  1. Misschien wel een slimme set: schaf een energiemeter aan die zowel de elektriciteit als het gasverbruik van de slimme meter kan halen. Voor het plaatsen van de warmtepomp geeft het heel veel belangrijke informatie over de grootte van het vermogen. Dit is vooral van belang bij een bestaande woning. Dan is het lastig om de verliezen van de schil te berekenen. De prijs is hiervan zo rond de € 100.
  2. Het plaatsen van zonnepanelen levert meteen geld op. Bereken wel eerst hoeveel je er dan later nodig hebt en of je ze kunt plaatsen. Lees hiervoor het stappenplan. Er zijn regelingen om jouw panelen ergens anders te plaatsen (als je zelf niet voldoende ruimte hebt) en dat je er dan toch voordeel van hebt. Tip: zolang je dan geen warmtepomp hebt, denk er eens aan om een energieleverancier te nemen die meer teruggeeft voor een kWh die je over hebt per jaar.
  3. Isoleren is zeer belangrijk. Door meer te isoleren hoeft de warmtepomp straks minder vermogen te hebben. Als je de verliezen kunt halveren, hoeft de bronboring ook maar de helft te zijn en de panelen om de energie voor de warmtepomp te compenseren ook maar de helft. Dat scheelt later weer in de kosten. Denk aan dubbel HR++ glas, spouwmuur-, vloer en dakisolatie. Ga je het echt groot aanpakken denk dan aan tripple HR++ glas. Een tussenoplossing is HR++ glas met krypton gasvulling.
  4. Indien mogelijk, plaats een WTW. Als er goed geïsoleerd wordt, dan is er meestal weinig ventilatie. Er wordt meteen geventileerd met warmteterugwinning. Ook deze stap bespaart behoorlijk op het energieverbruik. (Bij mijn woning ca 25 % zoals ik zelf gemeten heb)
  5. Het plaatsen van een laagtemperatuur verwarmingssysteem, zeg maar de laagtemperatuur radiatoren. Deze werken ook op een bestaande cv-ketel. In afwachting van de warmtepomp hoeven er nog geen ventilatoren in geplaatst te worden. Bij een beperkt budget is vloerverwarming en in mindere mate wandverwarming wel een behoorlijk aanslag.
  6. Het plaatsen van de warmtepomp.