Nanoinfraroodverwarming

Nog een kandidaat voor de duurzame lariekoek.

https://www.nrgneutraal.nl/     bij  nanoinfraroodpanelen

Dit wordt er allemaal beweerd:

Laag energieverbruik tot 70 % mogelijk op gasverbruik      

Waarom zou je minder energie gaan gebruiken? Onzin. Er kan enig effect zijn als er wandverwarming wordt toegepast (denk aan een paar procent en zeker geen 70%). Soms voelt dat behaaglijk aan en kan de thermostaat ietsje lager. Gebruik van elektriciteit kost € 0,21 per kWh, gas kost € 0,0752 per kWh. elektriciteit is dus bijna 3 keer zo duur in gebruik. (niet dat ik voorstander ben van gas). 

Lage investering,  Lange levensduur, Geen onderhoud,  Zeer eenvoudig te monteren, Zijn geluidsarm en reukloos, Ruimtebesparend, Geen CO2 uitstoot, In iedere ruimte inpasbaar, Vele varianten aan panelen mogelijk, Geen gasaansluiting meer nodig, Aansluitingen op bestaande elektriciteitsnet, Geen koolmonoxide

Deze zaken zijn allemaal waar maar niet per se uniek voor elektrische verwarming

Verbetering van de energielabel                             

Waarom zou je een verbetering van het energielabel hebben? Aan de isolatie is niets veranderd.

Geen krachtstroom nodig

Dat is maar helemaal de vraag. Als je een verwarming hebt van 6 kW dan heb je niet aan één fase voldoende. Een gewone aansluiting van 35A voor een heel huis kan dat niet aan. Overigens hoeft het helemaal geen probleem te zijn. Een 3 x 25A aansluiting kost hetzelfde als een 1 x 35A aansluiting

Geen warmteverlies door buizen en/of leidingen

klopt, er zijn geen buizen of leidingen maar dat zijn niet per se verliezen. De leidingen fungeren gewoon  als radiator en is dus geen verlies.

Geen warmteverlies tussen plafond en vloer

klopt, net als hierboven: er zijn geen buizen of leidingen maar dat zijn niet per se verliezen. De leidingen fungeren gewoon  als radiator en is dus geen verlies. Alleen als buizen of leidingen buiten het woongedeelte (bv kruipruimte) zijn, kan het een verlies betekenen.

Iedere ruimte is afzonderlijk regelbaar

Dat kan met elke andere verwarming ook behalve pelletkachels.

Schimmeldodend en bacterie werend

Dat is nog maar helemaal de vraag, als er niet overal gestookt wordt, komen er koude spots. Er is geen enkele reden waarom schimmels dood zouden gaan of bacteriën weg blijven, zeker als we het vergelijken met andere soorten verwarming.

All-electric verwarmingssysteem en ondersteund aan Energieneutraal of Nul-Op-Meter

Dit vind ik de ergste claim van het hele verhaal. Ofwel men snapt het niet ofwel men probeert aspirant kopers op het verkeerde been te zetten met mist.

All electric heeft niets te maken met energieneutraal, wél met CO2 vrij als je tenminste groene stroom hebt. Het heeft zeker niets met Nul op de Meter te maken. Nul op de Meter betekent dat het huis inclusief het gewone elektra verbruik over een jaar niets gebruikt. Bij een normale woning met een verbruik van 900 m3 aardgas per jaar zou  je 8550 kWh aan elektriciteit voor verwarming en tapwater gebruiken. Daarnaast heb je nog een elektra verbruik voor huishoudelijk gebruik van 4000 kWh is samen 12550 kWh en kost € 2635 per jaar. Als je dan claimt nul op de meter te hebben, dan zal je moeten compenseren met 12550 kWh / 270 kWh = 47 panelen. Er zijn nauwelijks eengezinswoningen die 47 panelen kunnen plaatsen.

Wat mij betreft hoort dit bedrijf op de blacklist.