Meterkast

Hoewel de meterkast geen energiebron is, wil ik daar toch het een en ander over vertellen.

Een aantal jaren geleden had ik een 1-fase aansluiting in de meterkast van 35 A. Dat bleek meestal voldoende al moest je uitkijken om niet al te veel grote gebruikers tegelijk aan te zetten (wasmachine, frituurpan, wasdroger enz.)

Op het moment dan je van het gas los wil, komen er andere verbruikers bij zoals een inductiekookplaat.  Dit kan dan om grote vermogens gaan. In mijn geval worst case tot wel 8 kW. Deze heeft dan een 3-fase aansluiting. Het betekent dat de energieafname over 3 fasen wordt verdeeld. Ook als je veel zonnepanelen hebt, is een 3-fase systeem beter. De geleverde energie wordt ongeveer gelijk verdeeld over de 3 fasen. Tegenwoordig is het zelfs verplicht bij de wat grotere vermogens. Dit komt de betrouwbaarheid van de elektriciteitslevering flink ten goede. De beheerder wil graag dat de verdeling over de fasen mooi verdeeld is. zie hiervoor:

https://www.enexis.nl/over-ons/wat-bieden-we/documenten-en-publicaties/nieuwe-eisen-terugleveren-elektriciteit

We hebben inmiddels verschillende apparaten die een 3-fase aansluiting hebben. Dat zijn de warmtepomp, de omvormer van de zonnepanelen en de inductiekookplaat. De overige, kleinere, verbruikers worden verdeeld over de 3 fasen.

In de meterkast moeten daarom een aantal aanpassingen gemaakt worden. We hebben altijd één 3-fase hoofdschakelaar inclusief de nulleiding. Vervolgens gaat de uitgang van deze schakelaar dan naar drie 3-fase schakelaars voor de omvormer, de zonnepanelen en de kookplaat.

Hieronder is de meterkast te zien tijdens de assemblage. Het wordt behoorlijk complex. Ook zijn een aantal energiemeters te zien evenals een aparte,  live, energiemeter voor de zonnepanelen. Het meten is een tik van mij. 

De live energiemeter geeft zeer interessante informatie over op welk moment er een overproductie is van zonne-energie. Dat kan t.z.t. belangrijk zijn om de wasmachine aan te zetten of de elektrische auto op te laden. (zie laadpaal).

De bovenste energiemeters kunnen voor monitoring ook met de computer uitgelezen worden als ik daar de software voor geschreven heb.