Lucht

Bij lucht wordt deze afgekoeld en de warmte die daarbij vrijkomt wordt gebruikt om het water in de huisinstallatie op te warmen. Zoals te verwachten, moet er heel veel lucht afgekoeld worden om een fatsoenlijke hoeveelheid water op te warmen. Laten we nu eens 3 kW aan warmte produceren met een COP van 3. (Bij een COP van 3 wordt 3 keer zoveel warmte afgegeven dan elektrisch wordt toegevoerd.) Hiervoor moet er dus 2 kW aan warmte uit de lucht onttrokken worden en de rest komt van de elektra.  Lucht heeft een soortelijke warmte van 1000 J/ kg.K. 2 kW komt overeen met 2000 J/s. 

Er zijn een paar methodes om de warmte uit de lucht te halen: door middel van een grote hoeveelheid lucht met ventilatoren door een warmtewisselaar te blazen. De warmtewisselaar koelt de lucht via een compressor en expander. zie luchtstroom.

De andere methoden zijn PVT panelen en wat men noemt, de thermodynamische panelen. Hierbij wordt een groot oppervlak gebruikt (een paar vierkante meter) en deze worden afgekoeld via een compressor en expander. Zie thermodynamisch td.