Low budget

Wat zou ik doen bij het meest minimale budget?

In dat geval zou ik, nadat er geïsoleerd is, alle radiatoren een op een vervangen door laagtemperatuur radiatoren en in principe met DBE (ventilatoren in de radiatoren). Bedenk wel dat je daarvoor niet hetzelfde vermogen nodig hebt. Bestaande radiatoren hebben vaak een te groot vermogen maar staan soms maar 10% van de tijd aan. Laag temperatuur verwarming staat in principe zo lang mogelijk aan en heeft dan aan een veel lager vermogen voldoende. Dit is dan goedkoper.

Bij het een op een vervangen hoeven er geen leidingen naar de radiatoren gelegd te worden. Er is dan ook geen verdeler nodig. Dit scheelt heel veel installatiewerk met elkaar. Ik schat dat het met elkaar € 2500 scheelt.

Ruimtes die ik niet gebruik, maar wellicht in de toekomst wél, zou ik nog geen DBE inzetten. Dat kan achteraf alsnog gedaan worden. Dit scheelt de helft van de prijs. Voor twee ruimtes scheelt dit € 500

De verdeler(s) zou ik niet gebruiken maar ik zou op elke radiator een Dynamic Valve van Danfoss plaatsen om de flow in te kunnen stellen. Kost € 20 per radiator.

Voor de temperatuurregeling zou ik één thermostaat gebruiken zoals in bestaande systemen gebruikelijk. Later kan het alsnog opgewaardeerd worden naar een regeling per kamer. Scheelt € 2000. Ook zou ik zeker geen meetsysteem toepassen, dat is voor een niet-techneut helemaal niet zo interessant. Dit heeft mij € 500 gekost.

Ook bij zonnepanelen kan je ervoor kiezen om daar niet teveel uit te geven. Een standaard paneel van 300 Wp kan je kopen vanaf ca. € 200, een paneel van 370 Wp kost aanmerkelijk meer, denk aan € 325. Je hebt 23 % meer opbrengst maar de prijs is 62 % hoger. Neem desnoods meer panelen. Wat sowieso handig is om vooral in het begin niet meer panelen te nemen dan nodig. De extra opbrengst van de panelen betalen niet de extra investering terug. Wél zou ik aanraden om te zorgen dat de inverter wel voldoende marge heeft. Dus zorg dat het systeem eenvoudig uitbreidbaar is. Bedenk van tevoren of optimizers nodig zijn.