Lariekoek algemeen

Lees de onzinverhalen die verteld worden als het gaat om duurzaamheid.

Ik probeer systematisch uit te leggen waarom bepaalde zaken niet kloppen.

Veelal ontstaan deze verhalen uit onwetendheid, maar soms ook om je bewust op het verkeerde spoor te zetten. Vaak gebeurt dit door een eigenbelang van de verkoper of installateur.

Natuurlijk, soms is de materie lastig. Er zijn echter een aantal natuurkunde wetten waar alle apparaten in de wereld aan voldoen. Omdat het soms ingewikkeld is, zijn er partijen die een hoop mist weten te maken rond hun product. Of het nu gaat om Td panelen, een cv-ionisatiepomp of elektrische verwarming, kachel dan wel IR panelen. De belangrijkste wet in de natuurkunde is de wet van behoud van energie. Deze kan niet zomaar ontstaan en ook niet zomaar verdwijnen. Er zijn dan verkopers die anders beweren. In het gunstigste geval is het onwetendheid maar ik ben bang dat het vaak oplichting is. De koper trapt er in en de algemene voorwaarden sluiten uit dat je kunt reclameren. In het menu “lariekoek” beschrijf ik een aantal producten waarvan de verkopers het met de natuurkundewetten niet zo nauw nemen.

Ook de reclame is daar debet aan, allerlei claims worden zwaar overdreven en de nadelen worden niet benoemd. Aan de reviews heb je weinig, deze zijn vaak al geselecteerd en mensen zullen meestal niet uitkomen voor een minder goed gekocht product. Bovendien, reviews worden vaak geschreven vanuit een onderbuik gevoel. Aan reviews met snel geleverd en 5 sterren heb je niets. De opmerking als zeer (energie) zuinig is meestal uit de lucht gegrepen omdat je dat zou moeten meten, en geloof me, dat is best wel een lastige meting (de hoeveelheid warmte is lastig te bepalen).

Ik probeer mijn beweringen te onderbouwen met eigen meetresultaten of direct vanuit de natuurkunde.

Voor de duidelijkheid: ik heb geen actief bedrijf en ik verkoop niets behalve enkele boeken uit de serie “een energieneutraal huis….”.