Laatste nieuws

25 september 2019:

Op 9 oktober ’s middags, zal ik op de energiebeurs in de Brabanthallen een presentatie geven over het energieneutraal maken van een jaren 70 huis met speciaal aandacht voor de bijzondere eigenschappen van een kleine warmtepomp installatie. Zoals: Wat gebeurt er met de COP bij een kleine installatie. Of, wat is beter? een bron van 240 m diep of 3 bronnen parallel van 80 m diep. Of is het zinnig om een bron te regenereren?  Wanneer wel, wanneer niet?

Aanpassingen: Een paar toevoegingen gedaan op de pagina van de compacte WTW (in het menu “balans”.)


 

21 september 2019: kleine wijziging op de pagina over waterstof.

het gebruik van waterstof in een verbrandingsmotor of bij een brandstofcel: een groot verschil.


17 september 2019:  laatste toevoeging: de Accumo elektrische kachel onder “lariekoek”

———————————————————————————————-

16 september 2019:

In de consumentenrubriek “Radar” is er een onderzoek gepresenteerd met de volgende schokkende uitkomst.

Bij 38 procent van de warmtepomp bezitters zijn na installatie problemen ontstaan. 81 procent heeft hierover geklaagd, maar de meeste klachten worden niet opgelost: in de meeste gevallen zegt de aangesproken partij de problemen niet te kunnen verhelpen. Anderen ontkennen het probleem, of wijzen aansprakelijkheid hiervoor van de hand. Het gevolg: de meerderheid is ontevreden over de manier waarop klachten worden behandeld.

38 procent van de warmtepomp bezitters ondervindt na de installatie van de pomp problemen. Het meest gehoorde probleem, bij 60 procent, is dat de woning onvoldoende verwarmd wordt. 37 procent heeft niet het beloofde financiële rendement, 26 procent heeft onvoldoende warm water. Bij 3 procent is er zelfs sprake (geweest) van een onveilige installatie, met brand- of legionellagevaar tot gevolg.

Het betreft hier warmtepompen waarvan de installateur niet gecertificeerd is, dus lucht warmtepompen. zie Radar warmtepomp onderzoek 20190916


6 september 2019

in het blad Warmtepompen:

Minister Ollongren zet lucht/water-warmtepomp buitenspel’

“Als ze vasthoudt aan de strenge geluidseisen, zet minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken de lucht/water-warmtepomp buitenspel.”  Dat stelt DHPA-voorzitter Frank Agterberg in reactie op een brief van de minister aan de Tweede Kamer. In die brief toont de minister weinig bereidheid tot aanpassing van de geluidsnormen die ze medio 2020 wil invoeren.

De sector luchtwarmtepompen claimt regelmatig dat het geluid steeds beter wordt of zelfs verwaarloosbaar is. We praten over 40 dB op de erfgrens. Naar mijn idee zou de heer Agterberg blij moeten zijn dat er een norm komt. Dat hij zo reageert doet vermoeden dat de sector nog moeilijk aan de eisen tegemoet kan komen.