De gemeente Medemblik waar ik woon (Wognum) wil, net als alle andere gemeentes in Nederland, de bewoners op weg helpen hun huis te verduurzamen, bij voorkeur van het gas af.
Zelf zijn zij geen partij omdat ze geen materiaal of apparatuur kunnen/mogen/willen verkopen. Dat is logisch want dat zou de verkoop van bepaalde producten bevoordelen.
Men is op zoek gegaan naar mensen die ervaring hebben met het verduurzamen. Op deze manier kwam men ook bij mij terecht.
Het is nu de bedoeling om met een groepje mensen (ervaringsdeskundigen) andere bewoners te helpen door goede adviezen te geven. Wat mij betreft is een voorwaarde dat mensen geen belang hebben bij de verkoop van materiaal en/of apparatuur.
De website is nu, 26 oktober, aangepast met een menu item Medemblik duurzaam. Daar zullen we alle nieuwtjes, vragen en antwoorden plaatsen. We zijn druk bezig, het frame staat er.
Wordt spoedig vervolgd.
23 juni 2020
Het boek is klaar en nu te koop. zie “boeken energieneutraal huis”
26 maart 2020
Het afgelopen half jaar ben ik bezig geweest met het schrijven van een nieuw boek over het energieneutraal maken van een huis. Mijn eerste boek ging uitdrukkelijk over mijn eigen huis met een volledige beschrijving van wat er allemaal gedaan is. In de tussentijd heb ik een aantal consulten gegeven en heb ik ook een groot aantal vragen gekregen over alternatieve oplossingen. Van mij is inmiddels bekend dat ik alle keuzes wil uitrekenen en op die manier te onderbouwen.
Het nieuwe boek beschrijft alle mij bekende manieren om je huis duurzaam en energieneutraal te maken, Van de gebruikelijke warmtepompen tot en met PVT panelen of kleine windmolens. Wat zijn goede keuzes en waarom. Het boek is bedoeld voor de energieadviseurs, installateurs, gemeenten en woningbouwverenigingen. Het boek is ook bedoeld om te gebruiken als informatie bij de cursussen die gaan komen. Omdat ik geen binding heb met welk commercieel bedrijf dan ook, kan ik een eerlijke en onafhankelijke mening geven over de verschillende technieken.
Het boek is gereed om naar de drukker en de uitgever te gaan. Helaas gaan deze ook gebukt onder de corona maatregelen. Ik heb goede hoop dat het boek eind mei in de winkel ligt of te bestellen is.
22 februari
Drukke maand geweest, meerdere mensen van het energieloket op bezoek gehad en een presentatie gegeven, Ook ben ik bezig om een cursus te ontwikkelen voor mensen die op het punt staan hun huis te verduurzamen. In samenwerking met het regionaal energieloket gaan we kijken of we een presentatie of cursus kunnen maken voor energiecoaches waarbij uitgelegd wordt middels berekeningen en andere onderbouwingen welke keuzes verstandig zijn. De bedoeling is duidelijk om dan de “diepte” in te gaan.
17 december 2019.
Het viel me op dat er plotseling een enorme stijging op de website van het aantal bezoekers was. De oorzaak blijkt de belangstelling te zijn voor de CV-ionisatiepomp (zie lariekoek). Er zijn nu meerdere leveranciers, van dezelfde oorsprong, die het artikel leveren. Ik kan het niet genoeg benadrukken, het apparaat is een elektrische verwarming en je krijgt echt niet meer warmte eruit dan je er elektrisch in stopt. Het is gewoon een elektrische kachel en dus zeer duur in gebruik. Naar mijn mening valt dit onder het kopje bedrog. De ACM is op de hoogte gesteld.
25 september 2019:
Op 9 oktober ’s middags, zal ik op de energiebeurs in de Brabanthallen een presentatie geven over het energieneutraal maken van een jaren 70 huis met speciaal aandacht voor de bijzondere eigenschappen van een kleine warmtepomp installatie. Zoals: Wat gebeurt er met de COP bij een kleine installatie. Of, wat is beter? een bron van 240 m diep of 3 bronnen parallel van 80 m diep. Of is het zinnig om een bron te regenereren? Wanneer wel, wanneer niet?
Aanpassingen: Een paar toevoegingen gedaan op de pagina van de compacte WTW (in het menu “balans”.)
21 september 2019: kleine wijziging op de pagina over waterstof.
het gebruik van waterstof in een verbrandingsmotor of bij een brandstofcel: een groot verschil.
17 september 2019: laatste toevoeging: de Accumo elektrische kachel onder “lariekoek”
———————————————————————————————-
16 september 2019:
In de consumentenrubriek “Radar” is er een onderzoek gepresenteerd met de volgende schokkende uitkomst.
Bij 38 procent van de warmtepomp bezitters zijn na installatie problemen ontstaan. 81 procent heeft hierover geklaagd, maar de meeste klachten worden niet opgelost: in de meeste gevallen zegt de aangesproken partij de problemen niet te kunnen verhelpen. Anderen ontkennen het probleem, of wijzen aansprakelijkheid hiervoor van de hand. Het gevolg: de meerderheid is ontevreden over de manier waarop klachten worden behandeld.
38 procent van de warmtepomp bezitters ondervindt na de installatie van de pomp problemen. Het meest gehoorde probleem, bij 60 procent, is dat de woning onvoldoende verwarmd wordt. 37 procent heeft niet het beloofde financiële rendement, 26 procent heeft onvoldoende warm water. Bij 3 procent is er zelfs sprake (geweest) van een onveilige installatie, met brand- of legionellagevaar tot gevolg.
Het betreft hier warmtepompen waarvan de installateur niet gecertificeerd is, dus lucht warmtepompen. zie Radar warmtepomp onderzoek 20190916
6 september 2019
in het blad Warmtepompen:
Minister Ollongren zet lucht/water-warmtepomp buitenspel’
“Als ze vasthoudt aan de strenge geluidseisen, zet minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken de lucht/water-warmtepomp buitenspel.”
Dat stelt DHPA-voorzitter Frank Agterberg in reactie op een brief van de minister aan de Tweede Kamer. In die brief toont de minister weinig bereidheid tot aanpassing van de geluidsnormen die ze medio 2020 wil invoeren.
De sector luchtwarmtepompen claimt regelmatig dat het geluid steeds beter wordt of zelfs verwaarloosbaar is. We praten over 40 dB op de erfgrens. Naar mijn idee zou de heer Agterberg blij moeten zijn dat er een norm komt. Dat hij zo reageert doet vermoeden dat de sector nog moeilijk aan de eisen tegemoet kan komen.