Koeling

Als het in de zomer erg warm is, dan ga je weer nadenken over koeling. Als je een airco hebt, dan kan je uiteraard koelen en dan weet je ook dat het bijproduct water is, de lucht wordt ontvochtigd. Maar ook als je een warmtepomp hebt kan dat een probleem zijn. Met name bij laag temperatuur verwarming heb je veel oppervlak (vloer/ wand/ of radiatoren). Bij vloerverwarming kan de vloer nat en dus glibberig worden en bij wandverwarming kan de muur nat worden. Bij laagtemperatuur radiatoren kan er water onder komen te liggen.

Het hier genoemde is een extreme situatie: zomer 2020 hittegolf, buiten 35 graden en een luchtvochtigheid van 80 % of zelfs meer. Als het in huis maar iets koeler is, condenseert het water in de lucht.

De WTW in huis, die ververst de lucht in huis maar haalt het vocht er niet uit. Wat te doen?

De eerste stap is om het water uit de installatie niet al te koud te maken waardoor de condensatie minder optreedt.

Zelf heb ik een ontvochtiger/ luchtreiniger gekocht en die doet dan z’n best. Het kan dan best om tientallen liters per dag gaan. Bij 25 graden kan er al 25 gram in een m3 lucht zitten, bij 35 graden moet je denken aan 50 gram. Door de vochtigheid omlaag te brengen voel je je al een stuk lekkerder, je kunt immers weer transpireren en daarmee koel je af. Maar hoe gek het ook klinkt, de WTW maakt het er overdag niet beter op. Het helpt heel veel om ’s nachts als het buiten kouder is heel veel te ventileren en dan komt er lucht naar binnen waar minder vocht per m3 in zit. Een bijkomend voordeel van een luchtreiniger is dat deze, afhankelijk van de uitvoering, stofdeeltjes wegfiltert, ziektekiemen en schimmels doodt met een UV lamp en microstofdeeltjes ook wegvangt. Een ionisator zuivert de lucht verder.