Isoleren algemeen

Als een huis niet goed geïsoleerd is, dan verdwijnt er energie in de vorm van warmte. Anderzijds, als er een perfecte isolatie zou zijn zou de temperatuur niet veranderen of zelfs oplopen als je in huis rondloopt of apparaten aan hebt staan. Een mens is immers ook een klein radiatortje evenals de apparaten in huis. Het is dus de kunst om ook wat warmteverliezen te hebben bijvoorbeeld met ventilatie. Bij de oudere woning, zoals in dit project, zijn de verliezen altijd (veel) hoger. Wat je verliest aan warmte moet weer aangevuld worden en dat kost geld. De kunst is nu om een balans te vinden en dit op een zo goedkoop mogelijke manier te doen.

De meest efficiënte manier om energie en dus geld te besparen is isoleren. Voordat je begint met het plannen voor een warmtepomp en zonnepanelen, ga dan eerst kijken wat er geïsoleerd is of kan worden. Bovendien wat je bespaart door isoleren, hoef je later niet te stoken met een warmtepomp en vervolgens niet te compenseren met zonnepanelen. De installatie wordt daardoor kleiner, eenvoudiger en goedkoper. Het is comfortabeler en het bespaart flink.

Voor de verdere stappen in het proces van je huis duurzaam maken, moet je een WarmteVerliesBerekening (WVB) maken. Bij een bestaand/ ouder huis is dat een heel gedoe. Je moet immers van alle oppervlakken van je huis, muren vloer, plafond, ramen, kozijnen enz, de eigenschappen hebben. De meeste mensen hebben die niet. Helaas moeten we vaststellen dat de “experts” er ook maar een slag naar slaan. Men heeft een computerprogramma, vult wat in en er rolt wat uit. Zelf heb ik mijn uiterste best gedaan om dat ook met de hand uit te rekenen. Dat was zeker 2 dagen werk terwijl ik aardig rekenen kan. Gelukkig is er een controle mogelijk, zie behoefte.

Isoleren is eigenlijk een verzamelnaam van manieren om te voorkomen dat er warmte uitwisseling is. Hierbij zeg ik expres niet dat er geen warmte verloren gaat. In de zomer is namelijk precies het omgekeerde aan de hand. Je wilt immers niet dat er warmte naar binnen komt.

Er zijn verschillende manieren van warmte uitwisseling:

Convectie is het bewegen van lucht als gevolg van temperatuurverschillen.

Tocht is een speciaal geval van convectie. Het is de ervaring die men heeft als gevolg van luchtstroming. Deze ontstaat vaak als gevolg van drukverschillen in huis (wind op de ramen en kieren.) Het kan ook ontstaan als gevolg van temperatuurverschillen, zelfs als een kamer hermetisch afgesloten is

Geleiding is warmte uitwisseling door het materiaal heen. Metalen geleiden goed, poreuze kunststoffen (polystyreenschuim bijv.) meestal slecht.

Straling is een hoofdstuk apart. Dat is het effect als 2 materialen verschillende temperaturen hebben en er een uitwisseling is van energie zonder convectie, geleiding of tocht.