Ionisatie CV pomp

Ik ben van mening dat men bewust mensen op het verkeerde been zet om niet te zeggen dat men de mensen bedondert:

Mijn opmerkingen zet ik meteen cursief tussen de tekst.

Onder andere “ZonderGas” introduceert een pomp op basis van ionisatie.

Dit wordt er geschreven:

“Stroom wordt door een geleidende vloeistof gestuurd in een thermobloc. Door deze energie gaan de moleculen sneller bewegen en wordt elektriciteit in thermische energie omgezet. Deze warmte wordt doorgegeven aan het cv systeem.”

Dit is niet bijzonder. Dat moleculen sneller bewegen als het warm is is een natuurkundig verschijnsel en geldt voor alle materialen. Het heeft niets te maken met ionisatie.

“Omdat er geen sprake is van een weerstand zoals bij gebruikelijke verwarmingssystemen is de ionisatie cv pomp heel snel op temperatuur (binnen een paar seconden).”

Dit lijkt een voordeel maar in elk systeem wordt de warmte uiteindelijk gewoon afgegeven alleen een paar seconden later.

“Ionisatieverwarming zelf is niet nieuw, maar de toepasbaarheid voor woningen wel. Het grote voordeel van deze vorm van verwarming is dat deze een energie omzettingscoëfficiënt van 1:3 heeft. Een Ionisatie CV pomp werkt op 1 fase 13 Ampere en realiseert 9Kw aan verwarmingsvermogen. Er hoeft dus geen krachtstroom aansluiting aangevraagd te worden.”

Dit is naar mijn mening de grootste onzin. Er wordt 13A x 230V = 2990 W uit het net opgenomen, afgerond 3 kW. De eerste hoofdwet van de thermodynamica, ook wel De wet van behoud van energie genoemd, stelt dat energie niet verloren kan gaan of uit het niets kan ontstaan. Er wordt nergens 6 kW gevonden. Je krijgt echt maar 2990 W aan warmte, niets meer, niets minder. Als je 9 kW gebruikt, heb je echt een krachtstroomaansluiting nodig en ben je volledig elektrisch aan het stoken.

“Een Ionisatie CV pomp is in nagenoeg alle woningen toepasbaar en is in verbruik vele malen efficiënter dan een elektrische cv ketel.”

Het is absoluut niet efficiënter of minder efficiënt. Je bent elektrisch aan het stoken en dat kost nu eenmaal veel geld. Nogmaals de eerste hoofdwet stelt dat energie niet verloren kan gaan of uit het niets kan ontstaan.

“In Nederland willen we van het gas af en met deze techniek kan dat met behoud van bestaande verwarmingssysteem zoals vloerverwarming of radiatoren. Met deze Ionisatie CV pomp kan de gasgestookte cv-ketel worden vervangen. ZonderGas is er trots op dat zij dit product als eerste op de Nederlandse markt mag aanbieden.”

Beste mensen, realiseer je dat je dan uitsluitend elektrisch aan het stoken bent. Als je bijvoorbeeld 1000 m3 aardgas gebruikte, heb je afgerond 10000 kWh aan warmte nodig. Met elektriciteit kost dit 10000 x € 0,25 = € 2500 = € 208 per maand. Hoezo zuinig of duurzaam?

Frappant hoeveel loze argumenten en verzonnen argumenten er worden gebruikt door mensen die kennelijk geen kaas hebben gegeten van natuurkunde. Zo worden militaire technieken, ruimtevaart en onderzeeërs erbij gehaald: evenals “heel goede ervaringen”. Als elektrische verwarming zal het best wel goed werken maar nooit meer dan een rendement van 100%. Je betaalt dan wel de hoofdprijs. Vertel dan niet van die onzin verhalen. De geclaimde rendementen verschillen tussen de 98% en 300%

Sinds kort wordt deze cv-ionisatiepomp ook aangeboden via ***.com. Hier is de beschrijving van het product iets aangepast. Met veel mist wordt er verteld dat er 3 keer zoveel warmte uit komt dan dat wat je er elektrisch in stopt. Men beweert zelfs dat het een label heeft van A++. Dit is naar mijn mening gewoon bedrog. De ACM is op de hoogte gesteld.”

Wees gewaarschuwd: er zijn verschillende bedrijven die zich hiermee inlaten.

Lees vooral ook de blog van duurzaamheidsgoeroe Lars Boelen: https://www.parisproofplan.nl/zondergas-en-wat-nu/ en dan vooral bij “Zondergas ionisatie CV pomp”.