Infrarood straler

Soms komen mensen enthousiast vertellen dat ze met infraroodheaters heel duurzaam bezig zijn en van het gas los. Als het even wil, vertellen ze ook nog dat ze zonnepanelen hebben om in de energie te voorzien.  Wat de reden is waarom mensen het doen, ongetwijfeld met de beste bedoelingen, is mij niet duidelijk. Infraroodheaters is niets anders dan elektrisch verwarmen en exact gelijk aan elektrische kacheltjes qua verbruik. Om een idee te geven, in mijn woning zijn we redelijk zuinig met energie en gebruikten 900 m3 aardgas per jaar dit komt ongeveer overeen met ca. 9000 kWh per jaar voor verwarming. Daarnaast gebruikten we ook nog ca. 4000 kWh aan elektra voor huishoudelijk gebruik, incl. koken.

Wil je dit met gewone groene stroom doen dan kost het 13000 kWh x € 0,51/ kWh = € 6630 per jaar = €552 per maand. Wil je dit met zonnepanelen compenseren dan heb je > 43 zonnepanelen nodig. (300 kWh/jaar per paneel)

Er zijn echter situaties dat elektrisch verwarmen toch rendabel kan zijn, bijvoorbeeld in ruimtes die sporadisch worden gebruikt.

Een variant hierop zijn de nano-infrarood-panelen. Hoewel men dat hier en daar suggereert, heeft het niets te maken met nanotechnologie. In plaats van heel hete infraroodpanelen, maakt men gebruik van lagere temperaturen (65°C). Niets nieuws onder de zon. Men heeft dan meer panelen en de warmte is iets beter verdeeld. Toch is er een nadeel. Als panelen relatief klein zijn ten opzichte van het oppervlak, dan is er zogenaamde schaduwwerking. Vergelijk deze panelen met een TL- balk, als er schaduw is, is er geen verwarming. Bij wandverwarming is er ook een een temperatuur tot 35 graden, de oppervlakte is daar aanmerkelijk groter. Men is dan omringd met een “warme deken”. Mijns inziens is dit een nieuwe benaming om mensen over te halen om dit spul te kopen. Het is in aanschaf zeker goed betaalbaar maar de maandelijkse kosten zijn zeer hoog. Het heeft niets met energieneutraal te maken en milieuvriendelijk is het ook niet als je geen groene stroom neemt. Nul op de meter lukt in verreweg de meeste situaties niet.

Heel bedenkelijk (gevaarlijk) vond ik het artikel in de krant van iemand die infraroodheaters in het plafond heeft met een spanplafond. Als een heater zijn warmte niet kwijt kan, loopt de temperatuur op. Ofwel het spanplafond zakt uit (het is een plastic) ofwel het vliegt in de hens. Nooit doen dus.