Inductie CV of CVi

Ja hoor, we hebben er weer een, geschikt voor het hoofdstuk duurzame lariekoek. Het gaat om de inductie cv ketel ook wel de CVi genoemd. Het is een product dat te vinden is op de site https://ineendagvanhetgas.nl/.

Wat doet men? Er wordt gesproken over hoog rendement met inductie cv. Op hun site:

Inductie is honderd procent elektrisch, maar het gedrag van inductie is niet vergelijkbaar met een elektrische boiler of elektrische verwarming. Dat komt omdat inductie geen modulatie kent en het water een stuk sneller warm is. Hierdoor is de inductie CV een stuk zuiniger dan een elektrische ketel.

De opmerking dat inductie geen modulatie kent slaat kant nog wal. Dit valt in de categorie “if you can’t convince them, confuse them.” Echt flauwekul dus.

De snelheid: Al zou het zo zijn (is niet zo), wat maakt een paar seconden vertraging uit bij verwarming. Daar nemen ze een dure techniek voor die de betrouwbaarheid er niet beter op maakt.

Er wordt verteld: Met comfortniveau CW5 is de CVi 9 het meest gevraagde model.

Laten we dat eens bekijken, CVi is een 9 kW systeem. Wat kan je met 9 kW doen?

9 kW betekent 9000 W = 9000 J/ s.  (Joule per seconde).

Om 1 liter water op te warmen van 10 °C  naar 40 °C heb je 4,18 J/K x 1000 x 30 K = 125,4 kJ nodig. Om 1 l per minuut op te warmen heb je 125,4 kJ/ 60s = 2,1 kW nodig.

Met 9 kW kom je dan niet verder dan 9 kW/2,1 = 4,3 l/ min. Het is dus niet eens geschikt voor een douchekop van 9 l/ min zoals tegenwoordig gebruikelijk.

Comfortniveau CW 5 is per definitie 17 liter per minuut bij 40 °C.

De performance wordt dus bijna een factor 4 overdreven (17 l/min/ 4,3 l/min)

Je zou nog kunnen zeggen dat er een voorraadvat aanwezig is van 45 liter maar dat kan de douche niet blijven aanvullen.  Men noemt het liever geen boiler (maar is het wel). Met de naam accumulator word je eigenlijk op een dwaalspoor gebracht.

Er wordt een totaalrendement genoemd van 126 % (9 kW systeem):

Door de opgewekte warmte te hergebruiken voor de opwarming van de boiler wordt dubbel rendement gehaald uit dezelfde energie.

Zoals altijd: energie krijg je niet zomaar en kan niet zomaar verdwijnen. Dit is de wet van behoud van energie of de eerste wet van de thermodynamica. In dit geval is de energie er eerst ingestopt.

Het rendement is per definitie: afgegeven energie/ ingevoerde energie in dit geval 100 % en geen 126 %.

Op de site wordt gemeld, onder het kopje:

“elektriciteit wordt steeds goedkoper: Op 23 april tussen 11.00 uur ‘s ochtends en 17.00 uur ‘s middags kregen klanten met een dynamisch energiecontract op hoogtepunt 18 cent per afgenomen kilowattuur toe”.

Dat is waar maar bedenk, dat is op het moment dat er helemaal geen behoefte is aan verwarming. Trek zelf je conclusie. Gemiddeld is de elektraprijs € 0,51. Bijna niemand heeft dynamische energietarieven. Als we kijken naar verbruikskosten wordt er mijns inziens gesjoemeld met de getoonde grafiek althans, het wordt, om het netjes te zeggen nogal eenzijdig belicht.

Voor de aardigheid heb ik de energiekosten van de warmtepomp er handmatig bijgetekend. Deze kosten zijn ongeveer 1/4e tot 1/5e van de verbruikskosten van de CVi.

Om het in getallen uit te drukken zodat je het na kunt rekenen: (Eind 2022: gas € 3,00 /m3, elektra € 0,50/ kWh, COP van warmtepomp 4 á 5)

Bij een verbruik van 1000 m3 aardgas per jaar, ga je ongeveer € 3000 voor gasverwarming betalen, met de CVi is dat bijna € 5000 en bij een warmtepomp € 1000 – €1250.

Als je per se elektrisch verwarmen wil (zou ik niet adviseren) dan is het veel goedkoper om gewone elektrische kacheltjes nemen. Een elektrische boiler is dan sowieso nodig maar dat is bekende, betrouwbare techniek. Wat gemakshalve niet genoemd wordt is dat je voor een 9 kW systeem ook de elektra installatie moet verzwaren naar 3 x 35 A. Als je alleen de CVi zou hebben is dat inderdaad niet nodig maar wie heeft alleen een CV. De wasmachine, droger enz moet toch ook werken? Dus dat kost minstens € 700 per jaar extra los van de extra installatiekosten die een beetje worden weggemoffeld op de site. Bij het eigen product wordt alleen € 7000 genoemd, bij de warmtepomp zijn er ineens installatiekosten.

Kort samengevat: je wordt met deze website mijns inziens bewust op het verkeerde spoor gezet en wat mij betreft op een oneerlijke manier, grenzend aan bedrog.