Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een tussenoplossing die óók gas gebruikt als de capaciteit van de warmtepomp te klein is. De zijn verschillende versies van de hybride warmtepomp: de versie waarbij hij als aanvulling op een cv-gasketel wordt gebruikt en een versie waarbij een gasketel geïntegreerd is.

De warmtepomp wordt hybride genoemd omdat deze zowel kan verwarmen met gas als met lucht door middel van elektriciteit. Het gas wordt gebruikt als de capaciteit van de elektrische warmtepomp te klein is.  En dat is het moment dat je deze het hardst nodig hebt. Men gaat ervan uit dat in ca. 30 % van het energieverbruik van het gas komt. Dat is natuurlijk afhankelijk van de buitentemperatuur en de wind.

Op het eerste gezicht lijkt het een goedkope oplossing maar de rekening krijg je later gepresenteerd:

  • Later, als je dan écht van het gas af moet, moet je alsnog naar een full-electric warmtepomp. Meestal zal dat dan een luchtwarmtepomp zijn. Dat is logisch omdat de hybride ook een luchtwarmtepomp is. Dat is dan jammer want staat de ideale oplossing (bodemwarmtepomp) in de weg.
  • Je hebt dan dus ook 2 keer de installatiekosten.
  • Gedurende de periode van het gebruik van de hybride warmtepomp, blijf je gas verbruiken.  Dat blijft bij de huidige gasprijzen een substantieel deel van de gasrekening.
  • Gedurende dezelfde periode blijft het vastrecht tarief van gas doorgaan.
  • Het nadeel van de luchtwarmtepomp voor een hybride is gelijk aan die van een luchtwarmtepomp (met name geluid)
  • De installatie kan niet passief koelen.