Hotfill

Een wasmachine of vaatwasser met warm water uit de warmtepomp vullen bespaart energie. Afhankelijk van de COP van de warmtepomp is dit ongeveer 3 keer zo voordelig. Er zijn wasmachines en vaatwassers voor commerciële toepassingen (hotels, restaurants enz.) die een hotfill aansluiting hebben.

Er bestaan ook apparaatjes die dat voor je kunnen doen bijvoorbeeld de Alfa-Mix Hotfill. Op de site van de leverancier wordt beweerd dat je dan 1 tot 2 kWh voor een wasbeurt kwijt bent. Dat is uiteraard afhankelijk van de gewenste temperatuur van het waswater.

Voor de aardigheid heb ik eens bij onze eigen, moderne, wasmachine gekeken. Deze gebruikt 0,75 kWh per wasbeurt, waarvan 0,7 kWh voor verwarming. Verwarming gebeurt dan volledig elektrisch. Zou ik het water uit de warmtepomp halen, dan zou het 0,25 kWh per wasbeurt kosten als ik geen verliezen zou hebben. Ik ben echter ca. 2 l kwijt in de leiding van de warmtepomp naar de wasmachine. Per saldo ben ik ongeveer 0,3 kWh kwijt als ik een hotfill zou hebben.

De winst is dan in ons geval (0,7 kWh – 0,3 kWh) x € 0,51/ kWh = € 0,20 per wasbeurt.

Op het moment van schrijven zijn de kosten van een hotfill € 335. Door de vraag is de prijs hiervan “plotseling” 25 % gestegen  (https://www.econo.nl/hot-fill-alfa-mix)

Dat betekent dat zonder installatiekosten of leidingwerk meegerekend wij € 335/ € 0,20 = 1700 wasbeurten nodig hebben om het terug te verdienen. Voor ons is dat ca. 8 jaar. De site claimt 5-6 jaar. Dat lijkt dus nu waar kunnen zijn als je een oude wasmachine hebt of een groot gezin. Wellicht is het beter om dan een nieuwe/ moderne en zuinige wasmachine te overwegen. Hoewel ik zelf geen vaatwasser gebruik, kan een soortgelijk sommetje ook voor de vaatwasser gemaakt worden.