Hoge temperatuur WP

Een nieuwe uitvoering van de warmtepomp is de hoge temperatuur warmtepomp. Hoewel iedereen weet dat het veel minder efficiënt is dan een lage temperatuur versie, probeert men het toch op de markt te zetten. Daar zijn soms ook wel goede argumenten voor. Met name in heel oude woningen waar met de klassieke radiatoren wordt verwarmd. Deze worden gebruikt vanwege de hoge temperatuur afgifte. Let wel: temperatuur. Dat zegt nog niets over de hoeveelheid energie.

Onlangs kwam Vattenfall met een artikel in de Volkskrant over de nieuw ontwikkelde HT warmtepomp:

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/vattenfall-komt-met-warmtepomp-voor-oude-woningen~b838fd25/

Het lijkt het ei van Columbus maar is dat dan ook zo?

Men schrijft als lekkermakertje: “Vattenfall en Feenstra brengen volgend jaar een hoge temperatuur-warmtepomp op de markt, geschikt voor bestaande woningen. Extra isolatie en een laagtemperatuur-afgiftesysteem zijn niet nodig, zodat een gasketel één op één kan worden vervangen.”

Wat mij betreft is dat een verkeerde voorstelling van zaken, het zet mensen op het verkeerde been. De performance van een HT warmtepomp is aanmerkelijk minder dan een laag temperatuur warmtepomp. Ga je dan niet isoleren, dan betaal je de hoofdprijs. Het erge is wat mij betreft dat men suggereert dat het alleen een kwestie is van de cv-ketel door de warmtepomp vervangen. Mensen tuinen er dan in. Voor Vattenfall is het wel interessant want ze verkopen aanmerkelijk meer elektriciteit aan de bewoner. Ook is bedenkelijk dat de media, ongezien, daarin meegaan.

Meestal heb je bij de oude woningen heel veel warmteverlies en die moet weer aangevuld worden. De botte manier is dan gewoon net zolang doorstoken totdat het warm is. Dat heeft op zich niets te maken met de temperatuur. Linksom of rechtsom, er moet een flinke hoeveelheid warmte aangevoerd worden.

Stel, er is een gasverbruik voor verwarming van 2000 m3 aardgas per jaar, dat komt overeen met 18.000 kWh aan warmte. Als je dan niets verder doet en alleen de cv-ketel vervangt door een hoge temperatuur warmtepomp, dan ga je voor dezelfde verwarming 7000 – 9000 kWh gebruiken. De reden hiervoor is dat de HT warmtepomp veel minder efficiënt is vanwege de grote temperatuur verschillen. Er worden getallen genoemd van een gemiddelde COP (scop) van 1,7 tot 2,7. Dat betekent een verbruik van 18.000 / 2,2 = 8200 kWh. Bij een kWh prijs van 51 ct. zijn de verwarmingskosten ca. € 4100 per jaar. Na 15 jaar heb je dus € 60.000 aan energie betaald, daarnaast komt de kostprijs van de HT warmtepomp er nog bovenop.

Vaak wordt gezegd dat de oude woningen niet geïsoleerd kunnen worden. Het gaat mij te ver om dat altijd als argument te gebruiken. Natuurlijk, eenvoudig zal het niet zijn. Maar bedenk wel dat investeringen in isolatie juist hier zeer veel opleveren. Ten eerste al bij de aanschaf van een (kleinere) warmtepomp maar ook bij gebruik van een warmtepomp de veel lagere energiekosten. Het gebruik van een laagtemperatuur warmtepomp is tenminste 2 keer zuiniger, de aanschaf is flink voordeliger. De investering in isolatie en laagtemperatuur verwarming zal wel wat hoger zijn..

Ik beweer dus niet dat HT warmtepompen altijd een slechte oplossing zijn maar het is te gemakkelijk om massaal over te gaan op dit type warmtepomp. Uiteindelijk gaat iemand, de bewoner, toch de rekening betalen.

Conclusie: goede PR van Vattenfall maar toch de moeite om nog even na te rekenen. Het is lang niet altijd “Dé oplossing”.