Het modewoord

Het modewoord is infrarood, nano-infrarood of infrarood straler.

Daar worden allerlei claims gebezigd die kant nog wal raken.

Infrarood betekent niets anders dan dat er een straling aanwezig is die (iets) warmer is dan de omgeving. De straling wordt gemaakt uit een oppervlakte die een hogere temperatuur heeft dan de omgeving. Tot zover de achtergrond.

Als je een ruimte hebt die fris is, dan zal je er warmte in moeten stoppen. Gebruikelijk is om dat met bewegende lucht te doen door convectie. Daarvoor heb je radiatoren. De lucht gaat vanzelf bewegen als de radiator heet is. Bij laagtemperatuur radiatoren worden er vaak kleine ventilatortjes voor gebruikt om hetzelfde te bereiken.

Als je dat niet wilt, kan je gebruik maken van het andere effect en dat is straling (je kunt immers kiezen uit geleiding, convectie en straling).

Bij straling heb je te maken met de wet van Boltzman en is het stralingsvermogen:

P = 5,67 * 10-8 * (T14-T24) =                         T1 is absolute temperatuur van het lichaam (20 °C = 293 K)

                                                                                    T2 is absolute temperatuur van de ruimte (30 °C =303 K)

P = 5,67 * 10-8 * (T14-T24) = 5,67 * 10-8 * (2934  – 3034) = 60,04 W/ m2

Zie Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Constante_van_Stefan-Boltzmann

Als we dan een ruimte hebben die 600 W nodig heeft, dan heb je 10 m2 nodig die een temperatuur heeft van 30 °C. Met wand of vloerverwarming is dat goed te doen. Met losse panelen wordt dat al een stuk lastiger. Om toch hetzelfde vermogen te komen met minder oppervlak, dan moet dus de temperatuur omhoog.

In het extreme geval als je nagenoeg geen oppervlakte hebt, dan krijg je echte infraroodstralers die ook rood licht uitstralen. Dan moet de temperatuur enkele honderden graden Celsius worden.

Met dit verhaal beweer ik dus niet dat infrarood altijd een slechte oplossing is. 

Waar het mis gaat is dat er claims gemaakt worden die nergens op slaan:

Men beweert dat het zuiniger is. Dat is meestal niet zo. Als je veel oppervlak hebt met een hoge temperatuur, betreft het meestal de muren. De muren hebben dus een hogere temperatuur waardoor de verliezen door de muur ook hoger zijn. Deze zijn immers evenredig met het temperatuurverschil.

De oppervlakte kan je warm maken met warm water, bijvoorbeeld vanuit de warmtepomp. Dat kan het geval zijn bij vloerverwarming of wandverwarming (eventueel plafondverwarming) dan is er weinig aan de hand. Er gaat hooguit iets meer door de muur, vloer of plafond. De warmte van een warmtepomp is 3 tot 6 keer zo goedkoop als van elektriciteit.

Bij een normale tussenwoning zijn de kosten aan elektriciteit (als voorbeeld 8000 kWh aan warmte) voor de warmtepomp t.b.v. verwarming € 280 – € 560. Doe je hetzelfde met elektrisch gestookte infraroodpanelen dan zijn de kosten € 1680 per jaar. Als je denkt dit met zonnepanelen te compenseren, dan kom je van een koude kermis thuis. Alleen voor de verwarming heb je al 30 panelen nodig en daar komt het normale elektriciteitsverbruik nog bij evenals voor het sanitair warm water, denk dan aan 48 panelen. Bedenk ook dat de salderingsregeling wordt afgebouwd en dat er dus weinig meer gecompenseerd kan worden met het overschot van de zomer. Moet je de elektriciteit volledig betalen dan kost dat  € 2730 per jaar ( € 227 per maand)

Mijn advies: elektrische infraroodverwarming niet doen. Een uitzondering kan zijn een plek dat sporadisch verwarmd moet worden.

Trap niet in de verkoopsmoesjes. Wees gewaarschuwd.