Een uitgebreid meet- en regelsysteem is voor mij als aanvulling op de warmtepomp informatie bedoeld. Alle verwarming, zoals wandverwarming, radiatoren en convectorput, worden gemonitord en krijgen een eigen data‑aansluiting.
Het is niet al te moeilijk om de belangrijkste parameters boven tafel te krijgen. Immers als het temperatuurverschil en de flow bekend zijn dan is het afgegeven vermogen:
(Thigh-Tlow) * F = dT * F * 4,2 / 60 in kJ/s (= kW)
Bijvoorbeeld bij dT = 5 en F = 1 l/ min = 0,35 kW
Tot zover lijkt alles simpel. Maar wat voor sensor gaan we gebruiken? Met name flowsensors zijn duur of onbetrouwbaar. De zogenaamde turbinemodellen blijken een gegarandeerde levensduur te hebben van 300.000 omwentelingen, overeenkomend met 30 m3. Dat betekent dat we elke maand een nieuwe sensor nodig hebben. Nee dus. We gebruiken de watermeter om uiteindelijk het vermogen te bepalen zoals in het rekensommetje boven. Er blijken ook ultrasoon watermeters te bestaan met geïntegreerde verschiltemperatuurmeting waarbij alle parameters, en ook het sommetje, via een seriële verbinding beschikbaar zijn.
Dit lijkt de ideale oplossing. De prijs van deze sensor is $ 36,80. Idealiter heb ik er een stuk of 12 nodig als ik alles zou willen meten. De sensor is direct uit te lezen via een LCD‑display of via het MODBUS‑protocol (RS485). De temperatuur resolutie is 0,01 K en de flow resolutie is 1l/ h.
De vermogensmeting heeft een resolutie van 1W en de energie van 1 kWh. |
De nauwkeurigheid van dit apparaat is uiteraard afhankelijk van de nauwkeurigheid van de sensoren. Als de temperatuursensoren (Pt1000) gematcht zijn dan zou dat heel goed uitpakken. De flowsensor is van het ultrasone type. Per saldo kan de nauwkeurigheid goed zijn of eventueel gekalibreerd worden. Het is een class 2 type (2 % nauwkeurigheid). De afmetingen van deze flowsensor zijn nogal lomp, inclusief aansluitingen ongeveer 50 cm. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen, vanwege de lompheid, alleen op de hoogstnoodzakelijke plekken te meten en dit te beperken tot 5 posities.