Gekozen warmtepomp

Na veel research, zoals ook in het boek is te zien, heb ik uiteindelijk gekozen voor een Alpha Innotec warmtepomp. De WZSV62K3M. Er zijn een aantal warmtepompen met nagenoeg vergelijkbare kwaliteiten. Doorslaggevende argumenten waren: een modulerende warmtepomp, (hierdoor viel de ITHO af) en, een groot merk/ fabrikant in een omgeving waar men ervaring heeft met warmtepompen (dus bv. niet Italië). Hierdoor bleven voor mij Nibe en Alpha Innotec over. Uiteindelijk won de Alpha Innotec op de geluidseigenschappen. Dat blijkt nu ook na installeren. Zelfs als je dicht tegen de warmtepomp aan staat is het geluid heel beperkt, vergelijkbaar met een koelkast. (Buiten dus helemaal niets). Het vermogen van deze warmtepomp is niet groter (en dat moet ook niet) dan nodig zoals ook elders uitgelegd. We hebben nu een warmtepomp van ruim 6 kW.

Werkt dit perfect? Ja, maar er zijn nog wel een paar verbeterpuntjes. Nu ben ik wel een spijkers op laag water zoeker. Tuurlijk vind ik een aantal punten en daar ga ik ook in overleg met de fabrikant. Ik verwacht na het aanpassen van de verbeterpuntjes een verbetering van ca. 8% op de COP. Ook de userinterface om de warmtepomp met de telefoon of tablet te bedienen kan wel een opknapbeurt gebruiken. Is het erg? Nee, dat niet maar een gemiste kans. Zo zijn er ook nog wat puntjes die ik als controlfreak verbeterd zou willen zien. Met name de presentatie van de logfiles is nogal primitief. Ik wil graag een goed overzicht hebben van de prestaties. Dat vereist nu nogal wat handwerk.

Tenslotte vind ik het een gemiste kans dat er geen kWh meter opgenomen is in deze warmtepomp. Het had een enorme meerwaarde geweest. Voor mij is het omslachtig om simpele berekeningen zelf te genereren uit een externe kWh meter samen met de door de warmtepomp gegenereerde gegevens. De door de warmtepomp gegenereerde meetgegevens blijken na controle goed te kloppen. Zoals gezegd, ik ben een spijkers op laagwater zoeker, anderen zal het helemaal niet interesseren.

Daarnaast is ervoor gekozen om een regelsysteem te gebruiken dat elke kamer zijn eigen thermostaatregeling heeft. Hiervoor maak ik gebruik van Alpha Home. Is dit perfect? Kan beter. Het werkt echt goed maar de userinterface is primitief. 

Er zijn dus nog een paar puntjes voor verbetering, ik neem aan dat dat ook het geval zal zijn bij andere merken. Hoewel de warmtepomp al heel lang bestaat, is de uitvoering als huisverwarming een behoorlijk nieuwe technologie (kamerregelende thermostaten, laagtemperatuur radiatoren en bediening per telefoon of tablet).