Onlangs kreeg ik een kostenschatting te zien voor het energieneutraal maken van een woning die tegelijk uitgebreid verbouwd gaat worden, daar schrok ik van. De vraag van de bewoner was: zo mogelijk van het gas af, bij voorkeur energieneutraal, liefst een bodemwarmtepomp en een terugverdientijd van <15 jaar. De vraag werd gesteld aan een installatiebureau en deze gaf het aan zijn eigen adviesbureau.
Het resultaat was: niet van het gas af, geen bodemwarmtepomp en niet energieneutraal. Toch was de schatting meer dan 50.000 euro.
Hoe komt dat? Het blijkt dat de installateur niet gecertificeerd is om een bodemwarmtepomp te mogen plaatsen en daarom dit advies niet geeft. Je kunt dan ook niet passief koelen en daarvoor is dan bedacht om een extra airco te gebruiken of je moet een type warmtepomp leveren die ook actief kan koelen. Uit gemakzucht wordt er geen WTW geplaatst omdat het teveel kanaalwerk kost. Bedenk dat het hele huis op de schop gaat dus dat is m.i. flauwekul. De ventilatie wordt dan opgelost met 3 centrale ventilatie units. Als je ergens lucht wegzuigt, moet je het ook weer ergens aanvoeren en dat geeft tocht. Vooral als daarvoor luchtroosters in het glaswerk moet worden geplaatst. Het huis krijgt HR++ glas (1,1 W/ K.m2) maar dat hele getal is zinloos geworden als daar koude lucht door de roosters gaat. In de zomer trek je warme lucht naar binnen en dat moet dan gekoeld worden met, jawel, een airco. Als compensatie voor het elektra verbruik , incl. airco, worden dan 14 zonnepanelen geplaatst. Maar daarmee is het huis niet energieneutraal, ook het standaard verbruik van de bewoners moet dan meegerekend worden. De gaskookplaat moet je ook vervangen door bv. een inductiekookplaat om helemaal van het gas af te komen. Het gaat dus van kwaad tot erger al heeft niet alles direct met elkaar te maken.
Het is echter wél mogelijk om een bodemwarmtepomp te plaatsen met passieve koeling en per saldo is dat goedkoper. Je kunt simpel een kostenschatting maken via wkotool.nl van het RVO. Als je een huis wilt verduurzamen, zeker in een situatie dat het huis helemaal overhoop gaat, dan is een WTW een must. De WTW is immers veel energiezuiniger en de tocht in huis is weg, de ramen zijn goedkoper en isoleren veel beter. Het is dan simpel om het aantal PV panelen aan te passen op het totale energieverbruik en door het gastoestel in de keuken te vervangen heb je aan alle wensen voldaan. En wat blijkt, je bent nog goedkoper uit met een terugverdientijd van zelfs 12 jaar of minder.
Er moet wél opgemerkt worden dat in beide gevallen ook een deel van het afgiftesysteem meegerekend is. (laag temperatuur radiatoren, aansluitingen verdeler bv.)
Conclusie: Wil je een eerlijk advies, zoek dan een bedrijf dat wél gecertificeerd is. Als deze dan wél een luchtwarmtepomp adviseert, dan is het niet omdat hij de bodemwarmtepomp niet mag plaatsen. Van een gecertificeerd bedrijf mag je ook verwachten dat deze meer kennis heeft over de technieken.
Je kunt bij het RVO centraal register zien welke bedrijven gecertificeerd zijn: zie
https://platform.centraalregistertechniek.nl/Vakbedrijven/Zoeken?t=Warmte