Gas meten

Gas meten kan je niet zelf doen. Met een slimme meter is het mogelijk om elk moment te kijken wat de meterstand is. Je kunt dan bij wijze van spreken elke dag de meterstand opnemen.

Heb je een slimme meter dan kan je deze met speciale apparaatjes uitlezen. Je kunt ze kopen vanaf  € 89.  Tegelijk meet het ook de gebruikte hoeveelheid elektriciteit. De vraag is natuurlijk waar je dat voor doet. Als je overgaat op een andere verwarming en je wilt van tevoren inschatten wat het verbruik is, dan kan je gemakkelijk omrekenen wat de warmtebehoefte is . Als ik mezelf als voorbeeld gebruik, zie onderstaand plaatje.

Door deze uitlezing weet ik dat ik over het hele jaar 2017 ca. 900 m3 aardgas heb gebruikt. Ook kan ik zien dat ik in de zomer 0,3 m3 aardgas per dag gebruikt heb voor douchen en warm water voor bv. afwassen (wij hebben geen afwasmachine) dan weet je ook dat dat over het hele jaar niet noemenswaardig verandert. Dus we gebruiken daarvoor 100 m3 per jaar. De rest is verwarming. De energie inhoud van aardgas is ongeveer 9,3 kWh per m3 aardgas.

Dan weten we dus dat we 930 kWh per jaar nodig voor sanitair warm water.

Ook dat we dan 800 m3 x 9,3 kWh/m3 = 7440 kWh nodig hebben voor verwarming.

Deze getallen kunnen we dan gebruiken om de verwarmingsinstallatie te berekenen. Dit heb je weer nodig om de warmtepomp te bestellen of bijvoorbeeld infraroodpanelen (zeer duur in gebruik). Als je dat weer weet, kan je eenvoudig uitrekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het elektriciteitsverbruik voor verwarming te compenseren.

Voor energieverbruik managers, in de volksmond energiemeters, kun je kijken bij milieu centraal https://www.energieverbruiksmanagers.nl/ 

Let op er zijn energiemeters mét en zonder abonnement.

Zelf heb ik de Plugwise Smile P1 (nu te koop vanaf € 89) en heeft geen abonnement.

De energiemeter zit met een snoertje gekoppeld aan de slimme meter. De snelheid van het uitlezen is afhankelijk van de slimme meter. Bij mij werd het gas elk uur geupdate en de elektra elke 5 minuten.