Energiebronnen

Hier probeer ik een opsomming te maken van welke mogelijkheden er zijn energie te gebruiken, bij voorkeur gratis. Er zijn echter situaties dat je om die gratis energie te gebruiken, een dure installatie nodig hebt. Deze afweging wordt uitgebreid besproken. Het mooie is dat alleen deze gratis energiebron ook nog eens geen CO2 levert in het milieu. Onderstaand een plaatje met overzicht van energiegebruik, de vermijdbare en onvermijdbare CO2 uitstoot, de CO2 footprint, de elektriciteitscompensatie met zonnepanelen. In het midden, het huishoudelijke verbruik van elektriciteit. Aan de onderkant een overzicht van (uitsluitend) de energiekosten. Een overzicht van de totale kosten is hier te vinden. Klik op het plaatje om het uit te vergroten.

Een vreemde eend in de bijt in dit hoofdstuk bij de energiebronnen is de accu (Power Wall) en de geforceerde regeneratie van de bron. Dit laatste is een tijdelijke thermische opslag van dagen resp. maanden als alternatief voor het salderen wat t.z.t. versoberd zal worden. Deze optie wordt besproken onder het kopje “balans”

Hoewel het geen energiebron is, wil ik toch wat vertellen over de meterkast. Deze is in de loop van het project behoorlijk uitgebreid.