Elektriciteit

Helaas snappen sommige mensen niet wat de natuurkundige grootheid “energie” inhoudt. Daarom wil ik er een kort stukje over schrijven voordat we elektriciteit behandelen.

Er zijn verschillende vormen van energie: Thermisch, mechanisch, straling, chemisch. (b.v. kachel, motor, licht, accu).

Elektriciteit is een van de manieren om eenvoudig van de ene vorm van energie naar een andere vorm van energie te gaan. De meest gebruikte eenheden zijn afgeleiden van de joule (J):  kJ, MJ, GJ, kWh, MWh, Nm enz.

Er is echter een heel belangrijke wet in de natuurkunde die zegt dat energie nooit kan verdwijnen of ontstaan. Ook wel bekend als “de wet van behoud van energie” of ook wel “de eerste wet van de thermodynamica”.

Elektriciteit is een heel handig transportmiddel om energie te verplaatsen middels stroom en spanning. Het product van stroom, spanning en tijd is dan energie. (Het product van stroom en spanning is dan vermogen.)

Uit de wet van behoud van energie volgt dat het niet mogelijk is dat er meer energie, b.v. warmte uit een apparaat komt dan er, in welke vorm dan ook, wordt ingestopt. Energie krijg je echt niet cadeau, wat sommige mensen ook beweren over de cv-ionisatiepomp of elektrische kachel, of infraroodpanelen. Trek zelf de conclusie als dat gezegd wordt. Als dat wel zo zou zijn, hebben ze wat mij betreft de Nobelprijs voor natuurkunde verdiend.