Compacte WTW

De compacte WTW is simpel gezegd een buis in de muur met aan de buitenkant een ventilator. De ventilator wisselt elke minuut van zuigen naar blazen en omgekeerd. 

Tijdens het blazen wordt de warmte uit de lucht van de kamer grotendeels opgeslagen in een buffer. Een minuut later wordt er gezogen en dan komt de lucht van buiten langs de buffer en wordt de warmte weer gebruikt om de koude buitenlucht weer op te warmen. De efficiency van een dergelijk systeem is tussen de 85 en 95 % en zeer afhankelijk van de mate van luchtverversing.

Een bezwaar kan zijn dat het hinderlijk is dat de ventilator steeds weer omschakelt. Bij een huiskamer zal dat wel meevallen maar op een slaapkamer kan dat behoorlijk irriteren. De efficiency kan bezwaarlijk zijn.

Er bestaat ook een compacte WTW bijvoorbeeld de Brink air 70 (plus) waarbij de warmte van de uitgaande lucht wordt gebruikt om de ingaande lucht op te warmen zoals een WTW bedoeld is. Dit gebeurt binnen een buis met een lengte van de dikte van een muur. Echter, dit soort WTW wordt meestal voor een beperkte ruimte gebruikt zoals een huiskamer of een slaapkamer. In dat geval wordt de geluidsproductie bezwaarlijk ook al beweert de fabrikant de stilste te hebben. Er wordt 40 dB genoemd bij 70 % van 55 m3/ h (waarom niet gewoon zeggen bij 40 m3/ h) . Dan wordt er ook verteld een rendement tot 92 % terwijl er in de specificaties staat 79 %. Op zich is het best een aardig product alleen moeten de verwachtingen wel op voorhand duidelijk gemaakt worden. Het is ook niet vergelijkbaar met een centrale WTW die een grotere capaciteit heeft en een zeer groot rendement.