Dynamische tarieven in Jip en Janneke taal

De stroomprijs verandert elke paar minuten maar hoe kan dat?
Eigenlijk is dat heel simpel, de vraag en het aanbod veranderen elke seconde. De mensen in Nederland en de rest van Europa gebruiken stroom en dat varieert soms heel snel. Dat geldt ook voor de industrie.
Omgekeerd, het aanbod verandert ook heel snel. Daarbij gaat het vooral over de windmolens en de zonnepanelen. Wat er tekort is wordt aangevuld met elektriciteitscentrales die op kolen of gas werken. Met name kolencentrales kunnen niet snel reageren.
Het gevolg is dat er een overschot of een tekort is van stroom. Grotendeels is dat te voorspellen op basis van de weersverwachting, de aangekondigde vraag van de industrie en de gewoontes van mensen. De stroomprijs wordt hierop gebaseerd. (EPEX)
Zo is er in het weekend weinig vraag van de industrie, in de middag veel zonne-energie en als het flink waait veel windenergie: de prijzen dalen.
Doordeweeks draait de industrie met een grote vraag, in de ochtend gaan mensen ontbijten, douchen enz. en in de avond komen de mensen thuis en gaan het eten bereiden en de auto laden: de prijzen stijgen.
Het gevolg is dat de prijzen wel 10 – 20 ct. op en neer kunnen gaan. Voor heel korte periodes zelfs wel meer dan een euro, dat heet onbalans.
Heb je een vast energiecontract, dan dekt de leverancier zich in en rekent meer voor de stroom.
Als je dus zonnepanelen hebt en veel energie over, dan is dat niet alleen bij jou zo, maar waarschijnlijk in heel Nederland en kost de stroom weinig en krijg je ook weinig voor het overschot terug. Je kunt dan beter alle grote stroomverbruikers benutten: wasmachine, wasdroger, vaatwasmachine en laadpaal indien mogelijk.