Checklist bodemwarmtepomp

Check of de installateur BRL gecertificeerd is

Is er een planning ? Voor het boren, de levering van een warmtepomp of het installeren.

Wordt de vergunning geregeld? Meestal bij de omgevingsdienst van de gemeente. Zijn de kosten in de offerte meegenomen? Denk ook aan de schoongrondverklaring, of deze nodig is.

Houd rekening met de mogelijkheid dat grond vervuild zou kunnen zijn, bijvoorbeeld als er een boerderij heeft gestaan met asbest (daken).

Wanneer wordt de bron gemaakt, wie maakt de aansluiting naar binnen.

Om te boren is er veel water nodig. Is er een watervoorziening geregeld (~ 20 m3) denk aan containers of een werkwateraansluiting bij de waterleverancier (bv PWN). Zelf vullen van een container is wel een punt van aandacht.

Bij het boren komt er veel zand/ grond vrij. Wie zorgt voor de afvoer van grond. Denk aan 6- 8 m3 grond. Veelal is dat heel mooi zandgrond en goed bruikbaar. Zééééér onwaarschijnlijk dat dat vervuild is met pfas maar wordt wél in rekening gebracht

Is de aansluiting binnen geregeld, in de offerte meegenomen? De warmtepomp geeft warm water voor het cv-systeem, deze moet aangesloten worden. Idem voor het sanitair warm water.

Zijn de materialen voor de aansluiting binnen meegerekend in de berekening. In grote lijnen kan dat al bekend zijn.

Moet er in huis veel veranderen, denk aan vloerverwarming, laag temperatuur radiatoren of wandverwarming. Dat zit niet perse in de offerte van de installateur.