Boek: Een jaren 70 huis ..Niet meer leverbaar

Op de website heb ik beschreven welke  onderwerpen allemaal van belang zijn voor een goede uitvoering van zo een project. In principe is het meeste op het internet te vinden. Het sterke punt van het boek is dat je de hele roadmap van het project te zien krijgt inclusief voorbeelden waar ik tegenaan gelopen ben.

Het project is een technische uitdaging om een ruim 40 jaar oud huis met moderne technieken energieneutraal te maken. Het gaat om “maatwerk”

Sta je voor de uitdaging je huis energieneutraal te maken zonder gebruik van aardgas?

Lees hoe wij ons 43 jaar oude huis succesvol energieneutraal hebben gemaakt met zonnepanelen en een warmtepomp. Leer hoe de vele valkuilen te voorkomen. In het boek wordt zeer veel aandacht besteed aan de onderbouwingen van gemaakte keuzes en worden meetresultaten van de prestatie van de warmtepompinstallatie getoond.

De informatie kan worden gebruikt als handleiding voor toepassing in de eigen omgeving. De beschrijving van de installatie aan ons eigen huis kan als voorbeeld worden gezien.

Wat dit boek echt uniek maakt is dat het hier niet gaat om een nieuwbouwhuis. Voor nieuwbouw zijn er allerlei bouweisen die het energieneutraal maken eenvoudig maakt.

Je kunt dan immers beginnen met vloerverwarming toe te passen, je hebt geen cv-ketel, alles is al goed geïsoleerd en je kan simpel de warmtepomp en WTW in het ontwerp mee nemen. Bij een bestaand huis krijg je allemaal problemen voor je kiezen.

Er is vaak geen vloerverwarming aanwezig, traditionele radiatoren moeten worden vervangen, de cv-ketel moet worden verwijderd, je moet een plek vinden voor de warmtepomp en alle leidingen moeten daar naartoe worden geleid. Het is vaak heel moeilijk om een ventilatiesysteem met warmteterugwinning te installeren en de woning beter isoleren kan ook nog een hele kluif zijn.

Vaak moet je compromissen sluiten onder het motto:

“Als het niet kan zoals het moet, dan moet het zoals het kan”.

Daar moest ik mee dealen en de benodigde informatie vind je niet of nauwelijks op het internet. Dit boek is geschreven om al de opgedane kennis vast te leggen. Ik hoop dat de lezer, de installateur, de architect, de bewoner, de verhuurorganisaties en de gemeenten hier profijt van hebben.

Zelf ben ik als elektronicus een ervaren ontwerper o.a. van hoog precisie temperatuurregelingen voor ruimtevaarttoepassingen. Deze kennis heb ik kunnen toepassen bij het ontwerp van mijn energieneutrale woning. 

Het boek (218 kantjes A4) is voorzien van QR codes om het opzoeken met een smartphone gemakkelijker te maken zonder alles hoeven in te tikken.

 

Het boek is te koop in de boekhandel met ISBN 9789462719200

De prijs is € 20,00 inclusief BTW,

Onder andere te vinden bij Libris 

of bij bol.com.

Overhandiging eerste boek aan de wethouder duurzaamheid, Harry Nederpelt.

Foto gemaakt bij de boekpresentatie op 24 april 2019