Apparatuur

De eerste stap om een huis te verduurzamen is te kijken welke apparaten (veel) energie verbruiken. Als je daarop kunt besparen dan is dat meteen winst.

Elke Watt die een jaar lang verbruikt wordt, kost 365 d x 24 h x € 0,51= afgerond € 5 euro per jaar. Dan is het goed om te realiseren dat elke adapter, zuinige TV of radio op standby ongeveer 1 W verbruikt. Hetzelfde kan gelden voor een telefoon of tablet adapter.

Er valt veel te besparen met een moderne koel- of vrieskast, een moderne wasdroger of was- en afwasmachine. Als de salderingsregeling ophoudt te bestaan valt ook geld terug te verdienen door optimaal gebruik te maken van een laadpaal die hoofdzakelijk laadt op energie van zonnepanelen. Tenminste als je een elektrische auto hebt.

Alles wat je dus bespaart, hoef je ook niet te betalen en ook niet te compenseren met zonnepanelen. Een voorbeeld: een oude koel en oude vrieskist evenals een oude wasmachine en droger kunnen samen zo 1000 kWh per jaar teveel verbruiken ( € 500). Om dit te compenseren heb je 3 a 4 panelen nodig. Deze kosten behalve extra ruimte op het dak ook minstens € 1000. Stop dit geld dan liever in de moderne apparatuur: dubbel winst.

Bij de overstap op energieneutraal wonen, wil je ook van het gas af. Wij hebben er voor gekozen om een inductiekookplaat te nemen evenals een Quooker.

Een tip: het is vaak heel verhelderend om eens te meten wat je apparatuur verbruikt. Vooral apparaten die continu aan staan. Denk eens aan een modem, ventilatie, verschillende adapters enz. Dan is een sommetje eenvoudig te maken om te berekenen wat de kosten per jaar zijn.