Airco

Airco staat voor airconditioning. De essentie is temperatuur en luchtvochtigheid te behandelen. Meestal echter wordt de airco genoemd in de context van koeling. De airco is eigenlijk hetzelfde als een lucht-warmtepomp. Bij het opwarmen wordt lucht buiten afgekoeld en de warmte binnen afgegeven. In dit geval kan men profiteren van een hogere warmteafgifte vanwege een COP die hoger is dan één. Het interessante echter is het gebruik van de airco bij koeling. De airco kan koelen en ontvochtigen. Het gebruik van een airco leidt tot veel misverstanden omdat er meerdere uitvoeringen zijn.

Een van de opmerkingen die wel gemaakt worden is dat een airco ook kan verwarmen. Dat is gedeeltelijk waar maar is niet bedoeld om het hele jaar je huis van warmte te voorzien. De COP is heel laag (ca. 2), deze komt bij lange na niet in de buurt van een gewone warmtepomp, welke dan ook. Dat er een luchtstroom is, betekent niet dat je verse lucht krijgt.

Laten we beginnen om uit te leggen wat er gebeurt in een airco. De bedoeling is natuurlijk om lucht af te koelen. Afkoelen gebeurt door het onttrekken van warmte en het ergens anders te dumpen. Dit kan door de lucht naar buiten te blazen die warmer is dan de directe omgeving van de airco. Maar alles wat je wegblaast moet ook ergens weer aangevuld worden. Het wegblazen gebeurt bijvoorbeeld bij een mobiele of bij een monoblok airco. Men neemt dan een dikke slang die bijvoorbeeld door een raam gestoken moet worden.

Maar als je de hete lucht afvoert, zal je meteen weer warme lucht naar binnen zuigen. Per saldo is de winst dus heel klein. Een voordeel kan wél zijn dat de lucht vochtigheidsgraad lager wordt en dat kan wel prettig aanvoelen. Naar mijn idee is dit geen goede oplossing en ook heel duur in gebruik. Laat je dan niet verleiden door “mobiele airco zonder afvoerslang” of door de lage prijs. Het werkt niet of nauwelijks.

Een minder slechte oplossing voor een airco zijn die met een of meerdere binnen units en één buiten unit. Dit benadert al heel aardig de lucht warmtepomp behalve dat een standaard luchtwarmtepomp precies omgekeerd werkt. De lucht buiten wordt dan afgekoeld en de warmte afgegeven aan het cv water. Een airco als deze, onttrekt dan de warmte aan een grote hoeveelheid lucht in huis en recirculeert de afgekoelde lucht. Bij grote hoeveelheden lucht moet je denken tot 300 m3/ h. Dat is veel en dat maakt ook nog eens een flinke hoeveelheid geluid. Koude, snel bewegende lucht kan in een heel warme omgeving prettig aanvoelen maar kan ook spierpijn en hoofdpijn veroorzaken.  Splitunits kan en mag je meestal niet zelf installeren. Vanwege de gebruikte koelgassen mag dit alleen door gecertificeerde installateurs gebeuren.

Bij gebruik van een airco moet je denken aan 300 uur per jaar en ook ongeveer 300 kWh aan elektriciteit.

Als je een warmtepomp overweegt, let dan op of hij ook kan koelen. Bij een luchtwarmtepomp is koeling niet altijd vanzelfsprekend omdat het actief moet gebeuren. Actief betekent dat de compressor aan gaat en dus flink elektriciteit gaat gebruiken.

Bij een bodemwarmtepomp kan het passief gebeuren en wordt gebruik gemaakt van de lage temperatuur van de grond (12 – 15 °C). In dit geval hoeven er alleen twee circulatiepompjes te draaien.

Conclusie: neem een warmtepomp met koelmogelijkheden, dan heb je geen airco nodig.