Aerotherm

Zoals ook bij straling beschreven: Een mooie toepassing van straling is reflectie toegepast op muren: Een nieuwe innovatie op het vlak van isoleren is Aerotherm 

http://www.aero-therm.nl/.

Dit materiaal bestaat uit een 1 mm dikke laag waarbij volgens specificatie ca. 20 glas- of kunststof bolletjes boven elkaar liggen. Men claimt een zeer goede isolatie vooral vanwege de reflectie. Bij dit materiaal zijn er twee effecten die door elkaar lopen:

De eerste is de warmtegeleiding. Deze is niet zo bijzonder, namelijk 0,047 W/ m.K (hoe lager hoe beter). De warmtegeleiding van steenwol is rond 0,034W/ m.K.

Aerotherm is echter maar 1 mm dik. Dat betekent dat bij 1 graad verschil over die ene mm het warmteverlies 34 W/ m2 is. Zowel steenwol als polystyreenschuim isoleren beter. Qua isolatie mag Aerotherm dus geen naam hebben. Dat is ook niet het effect waar echt reclame mee wordt gemaakt.

Iets soortgelijks is ook te koop onder de naam Thermoshield uit de webshop van thuisbaas. Zie https://www.thuisbaas.nl/thermoshield/.

De reclames voor beide materialen wijzen op het effect van reflectie.

De reflectie wordt gerealiseerd door gebruik te maken van glas-, keramische- en kunststofbolletjes. Men (Aerotherm) zegt dat er per mm 20 bolletjes boven elkaar zitten. Dat betekent dat er een soort filter is die alleen bepaalde golflengtes doorlaat of reflecteert. De diameter ligt in de orde-grootte van 50 µm.

Vanwege de gebruikte materialen, glas en kunststof, ontstaat er een warmte-reflectiefilter.

Dat effect ligt erg dicht in de buurt van de golflengte van 5 – 20 µm warmtegolven. Een mens straalt het meest uit bij ca. 10 µm bij een kleurtemperatuur van 300 K. Dat betekent dat warmte gereflecteerd, wordt zoals men ook claimt.

Let op: dit materiaal mag je nooit schilderen, omdat de verf de reflectie-eigenschap volledig teniet doet.

Het is op z’n zachtst gezegd vreemd dat sinds kort op de site van Aerotherm de volgende tekst staat:

“Na afwerking is het oppervlak glad en klaar om af te werken met verf, behang, stuc of sierpleister. Geen enkele traditionele isolatiemethode kent deze toepassing en dit alles zonder ruimte verlies!”

Contact gehad met het bedrijf naar aanleiding van de vraag of het materiaal geverfd, gestukt of behangen mag worden. Ze erkennen dat het wel enig effect heeft. Vervolgens komen ze met een waardeloos rapport onder het motto “if you can’t convince them, confuse them”. Het is gewoon aantoonbaar dat het niet zal werken en dan komen ze met een rapport met metingen die nergens op slaan. Tot overmaat van ramp wordt het ook nog eens “confidential” genoemd waardoor ik over de inhoud niets kan zeggen. Pure onzin of zoals ik beweer “lariekoek”. Neigt mijns inziens naar oplichting of op z’n minst grote onwetendheid.