Accumulerende kachel

Maak kennis met de verwarming van de toekomst is de slogan van Accumo. Website https://accumo.be/          (Een bedrijf in Belgie)

Ook weer een mooi voorbeeld van lariekoek.

Men claimt “minstens 50% beterkoop dan een warmtepomp en met een hoger rendement.”

Men beweert “de oplossing voor zonnepanelen” om met deze apparaten uw huis te verwarmen. Dan wordt gesuggereerd dat de warmte met zonnepanelen geleverd kan worden. Dat zou heel goed kunnen in de zomer maar in de winter is de productie van de zonnepanelen helaas veel te laag. De opslag in de accumulatorkachel is slechts voor enkele uren geschikt.

Helaas beste mensen, het is gewoon een elektrische kachel met een rendement van 100%, niets meer, niets minder. Bij een warmtepomp is dit 300% tot 600%. Vervolgens wordt het vergeleken met gas of andere fossiele brandstoffen die een laag rendement hebben. Men vergeet voor het gemak dat als elektriciteit wordt gemaakt uit fossiele brandstoffen er ook maar een rendement is van ca 40%.

Men beweert ook dat het goedkoper is dan een warmtepomp, ja, dat is waar maar deze zou ook veel minder stroom gebruiken dan een warmtepomp en dat is niet waar. Waar wordt immers de energie vandaan gehaald? Inderdaad, uit het lichtnet.

Een bijzondere eigenschap van deze kachel is wél dat de warmte eventjes kan worden opgeslagen zoals bij de oude accumulatorkachel.

Sorry dat ik het moet zeggen, het is gewoon een vorm van elektrisch verwarmen ondanks alle mooie praatjes. Het is veel duurder in gebruik dan een luchtwarmtepomp en zeker een bodemwarmtepomp. Wel is de aanschaf een stuk lager.

Wees gewaarschuwd, het is zeer duur in gebruik net als elke andere pure elektrische verwarming.