6 Warmtepomp

Vragen en antwoorden

Over de warmtepomp wordt het meest gesproken. Terecht, die kan het meest verdienen voor je. Als het stappenplan (eigen menu item – warmtepomp) niet duidelijk over dit onderwerp of niet volledig is kan je hier vragen stellen:  info@huisenergieneutraalmaken.nl 

 

1  Beste Theo,

Ik wil mijn gasverbruik omlaag brengen met een Elga Ace ( 4kw) en 10 zonnepanelen. Is dit verstandig en zijn er beter oplossingen mogelijk. Vast bedankt en de vriendelijke groeten.

Beste ……, 

Deze vraag is wel heel kort door de bocht. Het grote nadeel van een hybride warmtepomp is dat je daarmee niet van het gas afkomt. Als je deze keus maakt, dan is het heel onwaarschijnlijk dat je t.z.t. de keus zal maken om naar een bodemwarmtepomp over te schakelen als je écht van het gas af moet/ gaat. Natuurlijk het is bij aanschaf goedkoop en een bodemwarmtepomp is aanmerkelijk duurder, maar geloof me, dat verdien je terug in kosten en comfort (geen geluid passieve koeling en betrouwbaarder) Daarnaast heb je 2 keer de kosten van installeren en van de warmtepomp.

Voordat je deze stap zet moet je ook naar het afgiftesysteem kijken (vloer- of wandverwarming of laagtemperatuur radiatoren) Verkijk je niet op het energieverbruik dat je denkt te compenseren met zonnepanelen. Als de salderingsregeling ophoudt, heb je weinig aan de opbrengst in de zomer. 

Mijn keus is zo weinig mogelijk elektriciteit gebruiken in de winter en dus een bodemwarmtepomp. Voor elke kWh elektriciteit die je erin stopt, krijg je ruim 5 kWh aan warmte terug. En ja, deze is aanmerkelijk duurder maar zoals gezegd, je verdient het terug Zelf heb ik als overbruggingskrediet tijdelijk een “Energiebespaarlening” genomen.

Theo