Conclusies algemeen

Welke keuzes heb ik gemaakt en wat zijn de conclusies?

Ik heb zeer weloverwogen besloten om een bodemwarmtepomp te nemen en dat zou ik iedereen ten sterkste willen aanraden. Zie hiervoor de onderbouwingen op deze site en zeker ook in mijn boek. Daarnaast heb ik 22 zonnepanelen voor de elektriciteitsvoorziening en later heb ik ook een WTW geplaatst.

Nu wil je natuurlijk weten wat mijn conclusies zijn. Welnu, ik kan het op alle gebieden aanraden. De resultaten zijn verbluffend, een heel hoge COP voor verwarming is 5,67 en met warm water (boiler) meegerekend is dat nu nog 4,91. We hebben het hele huis het afgelopen jaar verwarmd, inclusief warm water uit de boiler, met de jaaropbrengst van 6 zonnepanelen. We hebben nog geen 1600 kWh aan elektriciteit gebruikt voor de verwarming. 

Het effect van de WTW moeten we nog even afwachten omdat ik deze pas in februari heb geplaatst. De eerste indruk is een extra besparing van 25% maar dat nog even onder voorbehoud.

We hebben geen energierekening meer van € 1700 per jaar (2018, zou nu, 2022. ca. € 3500zijn). De Energiebespaarlening hebben we gebruikt als overbruggingskrediet. De meeste mensen hebben dit geld niet liggen en je hoeft dan geen hypotheek te nemen of te verhogen. Dit is echt een aanrader om je te helpen de juiste keuzes te maken.

De resultaten waren voor velen zo interessant dat ik er een boek over geschreven heb en nu ook deze website. In het boek staat veel meer specifieke informatie zoals berekeningen en voorbeelden.

Het enige dat relatief veel werk was, was de bestrating. Dat kan ik zelf niet goed en dat kost ook toch wel wat centjes. Bovendien wordt de tuin dan ook opgeknapt.

Wel wil ik iedereen aanraden om het groots te bekijken. Niet als de spreekwoordelijke kruidenier. Probeer eerst het overzicht te maken en een planning. Niet alles hoeft tegelijk. Dat mag best een paar jaar duren en daar leent het zich ook voor. Doe het in volgorde van bovenstaand menu van links naar rechts.

Als je dan een planning maakt, denk dan aan 15 jaar. Ook als je er niet 15 jaar blijft wonen ben je het geld niet kwijt. De eerste de beste dag dat je je huis verduurzaamd hebt zoals voorgesteld, is je huis meteen 60% van de investering meer waard geworden. Ook zijn er regelingen om leningen over te kunnen dragen. Echt waar, het is goed te doen.

Tenslotte, als echte techneut vind ik het ook leuk om het onderste uit de kan te halen, ik ga tot het gaatje. Zo ook de laadpaal die nagenoeg helemaal de elektrische auto op kan laden met je eigen zonne-energie. Dat is bij de salderingsregeling overigens nog niet van belang. Toch voor mij een leuke uitdaging.